fbpx

crni ribizZglob je mjesto dodira dviju ili više kostiju čije površine prekriva hrskavica. Omotan je zglobnom membranom koja luči tekućinu za podmazivanje kako bi zglobne površine lakše klizile jedna uz drugu. Sve zglobne strukture vrlo su nježne i lako se mogu oštetiti djelovanjem unutarnjih ili vanjskih faktora. Vanjski faktor najčešće je trauma – uganuće, iščašenje ili lom koji dovode do oteknuća i smanjene pokretljivosti. Tu ubrajamo i povećanu tjelesnu težinu koja dugotrajno opterećuje zglob i dovodi do njegovog pojačanog trošenja. Kao najčešći unutarnji faktor naveo bih autoimuni proces kod reumatoidnog artritisa.

Reumatoidni artritis je kronična bolest koja se javlja između 20. i 45. godine, češće kod žena, a bez liječenja se postupno pogoršava. Zahvaća sve zglobove osim kralješnice. Radi se o autoimunoj bolesti, greški imunog sustava radi koje tijelo napada vlastito tkivo u zglobnim membranama. Rezultat je kronična upala sa tegobama koje mogu varirati po rasprostranjenosti i težini simptoma. Dokazano je da emotivni stres pogoduje razvoju bolesti. Simptomi su bol i otečenost zahvaćenih zglobova te jutarnja ukočenost zglobova šake.

Prevencija i liječenje

Cilj liječenja reumatskih bolesti je kontrola imunološkog odgovora, smanjenje bolova i povećanja pokretljivosti zgloba. Potrebno je naučiti imuni sustav da ne reagira protiv vlastitog organizma. Stoga se fitoaromaterapeutski tretmani temelje na dva osnovna pristupa: simptomatski i drenažni pristup.

Simptomatski pristup: cilj je ublažiti simptome nastale upalom zglobova. Postoje brojni načini koje smije propisati samo školovani fitoaromaterapeut. Od ljekovitog bilja najčešće koristimo list crnog ribiza, list koprive i korjen harpagofita.

Crni ribiz (Ribes nigrum) je jedan od najboljih prirodnih antireumatika. Napominjem da su aktivne tvari smještene u listovima a ne u plodu crnog ribiza. Koristi se tako da se listovi preliju toplom vodom i puste da stoje desetak minuta. Ovako dobiveni infuz pije se nekoliko puta tijekom dana, uvijek prije jela. Najkvalitetniji preparati dobiveni su od svježe biljke i sadrže najveću koncentraciju aktivnih tvari. Preporučam preparat lista crnog ribiza za oralnu uporabu kao i gel za nanošenje na bolne zglobove. Vrlo su djelotvorni u suzbijanju simptoma i olakšavaju tegobe pacjentima sa reumatoidnim artritisom i drugim upalnim bolestima zglobova (osteoartritis, giht, infekcijske upale).

List koprive (Urtica dioica) priprema se na sličan način poput crnog ribiza, a infuz se pije tri puta dnevno. Ima antireumatsko i diuretičko djelovanje te stimulira lučenje žuči. Uvijek je najbolje uzimati preparate napravljene iz svježe biljke jer jedino oni sadrže sve aktivne tvari neophodne za terapijsko djelovanje.

Harpagofit je biljka porijeklom iz Južne Afrike. U fitoterapiji koristimo njen korijen koji sadrži iridoide kao aktivnu tvar. Ima protuupalno i blago analgetsko djelovanje. Najbolji preparat je suhi ekstrakt koji se mora pripremati u kapsulama jer se aktivne tvari razgrađuju prolaskom kroz želudac.

Aromaterapijom također možemo djelovati preventivno i kurativno. Masaža bolnih zglobova analgetskim uljima olakšati će tegobe i povećati pokretljivost zglobova. U tu svrhu koriste se ulja ravensare, limunskog eukaliptusa, papra, lovora, borovice i đumbira.

Oralnom primjenom djelujemo iznutra na reumatoidni proces, čime olakšavamo tegobe i smanjujemo duljinu trajanja i učestalost javljanja upalnih napada. Ulja za oralnu uporabu su bušin, đumbir, mažuran, niauli transnerolidol te biljno ulje boražine i crnog kima. Za oralni unos potrebno je koristiti isključivo čista i usko kemotipizirana eterična ulja, uvijek nakon savjetovanja sa aromaterapeutom.

Drenažni pristup: jetra je organ odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnih proteina u imunom sustavu, stoga početak terapije treba usmjeriti na regulaciju njene funkcije. Nerijetko je funkcija jetre oslabljena zbog opterećenosti različitim toksinima i lijekovima koje treba preraditi i odstraniti iz organizma. Stoga su ostale funkcije jetre oslabljene, između ostaloga i regulacija razine imunoglobulina u organizmu. Prvi proces koji treba učiniti je detoksikacija nekim od biljnih preparata artičoke, maslačka ili čička. Nakon detoksikacije od tri tjedna, olakšana je kontrola imunog odgovora, te pažnju možemo posvetiti olakšavanju simptoma pacjenta. Detoksikacija jetre izvodi se rano u proljeće i još jednom prije ljeta. Potrebno je napomenuti da ovakav pristup donosi rezultate nakon vremenskog perioda od 2 do 3 godine, te u svakoj godini treba provesti dvije do tri kure čišćenja jetre. Bez obzira na dug period, ovakav pristup dovodi do trajnog poboljšanja stanja, dok neliječenje reumatoidnog artritisa tijekom godina ima tendenciju pogoršanja. Ovakav pristup kompatibilan je sa terapijom koju propisuje klasična medicina. Drenaža jetre ne smije se raditi samoinicijativno u slučaju žučnih kamenaca ili upale žuči i jetre.

 

Izvor: etericnaulja.net

Comments powered by CComment