fbpx

Sidebar

24
Ned, Ožu

Tipovi artritisa

trbuhBole vas leđa?

Infekcija koja u tišini pogađa spolno aktivne muškarce i žene, a neliječenjem dovodi do komplikacija s reproduktivnim organima, može ostaviti trag i na – zglobovima.

Klamidijska infekcija mogla bi imati ulogu u razvoju jedne vrste artritisa naziva nediferencirana spondiloartropatija (uSpA), prema rezultatima nove studije.

Taj oblik artritisa je jedan tip spondiloartropatija (SpA), skupine bolesti koje imaju zajednička klinička obilježja, kao što su bolna leđa i upale hvatišta tetiva za kost. Druge SpA uključuju ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, artritis povezan s upalnom bolesti crijeva i reaktivni artritis (ReA).

Komentiraj (0 Komentara)

Reiterov sindrom dobio je ime po njemačkom vojnom liječniku Hansu Reiteru koji je prvi opazio i opisao ove promjene. Karakteristična je kombinacija tri simptoma: uretritisa, konjuktivitisa i artritisa.

Komentiraj (0 Komentara)


ZgloboviArtritis je kronično oboljenje zglobova, kostiju i mišića. Smatra se da postoji preko 100 tipova artritisa. Ponekad se koristi izraz "reumatske bolesti" da bi se obuhvatio čitav spektar oboljenja koje mogu zahvatiti zglobove.

Neke od najuobičajenijih tipova artritisa su:

  • Ankilozantni spondilitis
  • Fibromijalgija
Komentiraj (0 Komentara)

Riječ artroza dolazi od grčkog "arthr-" što znači zglob i ,,-ose" ili "osis" što znači bolest, bolesno stanje. Pritom se misli na bolesne promjene na jednom ili više zglobova koje ne počinju uvijek s oštećenjem hrskavice i primarno nisu izazvane upalom. Postoji mnoštvo faktora koji uzrokuju ili pogoduju oštećenju hrskavice. U početku je to često krivo opterećivanje određenog zgloba ili njegovo preopterećivanje. Ali i urođeni defekti i nezgode mogu dovesti do prijevremenog propadanja hrskavice. Budući da jednom započet proces bez liječenja nezaustavno napreduje, kao posljedica toga dolazi do potpunog nestanka hrskavičnog sloja i do deformacije kosti koja se nalazi ispod te hrskavice, kao i do promjene na sluznici kojom je obložen zglob.

Komentiraj (0 Komentara)

saka

Artroza i reuma

Svjetska zdravstvena organizaIja WHO pod pojam reuma stavija sva oboljenja (oko 450 različitih) koja se manifestiraju na motoričkom aparatu i koja su povezana s bolovima i ograničenim gibanjem. Sve te bolesti su skoro uvijek kronične i u pravilu Uoš) nisu izlječive. One se dijele u četiri glavne skupine:

-upalna reumatska oboljenja, tzv. artritis
-degenerativne promjene na zglobovima, tzv. artroza
- reumatizam mekanog (nekoštanog) tkiva, tzv. fibromialgija...

Komentiraj (0 Komentara)

Napadaji gihta događaju se kad su razine mokraćne kiseline u krvi veće od normalnih vrijednosti, pa se počnu stvarati igličasti kristali koji se obično talože u jednom od zglobova - najčešće u zglobu nožnog palca, no katkad i u koljenu ili zglobovima prstiju. Jednom kada se smjeste u zglob, te oštre i grube čestice mogu uzrokovati izrazito mučne bolove i upalu. Ta je bolest oduvijek bila česta među članovima plemstva i u imućnijem sloju društva. Ipak, ona nikako nije rijetka: napada 16 muškaraca na svakih 1000, a samo tri žene na svakih 1000, pri čemu žene rijetko obolijevaju prije menopauze.

Komentiraj (0 Komentara)

Više članaka ...