fbpx

nordijsko hodanje 5Nordijsko hodanje potječe iz Finske, a već duže vrijeme slovi kao veliki trend u svijetu sporta.

Stručnjaci tvrde kako hodanje sa štapovima štedi zglobove, aktivira 50 posto mišića, te je puno korisnije od klasičnog hodanja.
Vjerujemo da vam šetači sa štapovima sasvim sigurno nisu nepoznanica jer nordijsko hodanje svoje pristaše broji diljem svijeta te je definitivno postalo jedan od najpoznatijih rekreacijskih sportova.

 

Šetači opremljeni samo tenisicama i tankim štapovima brzo hodaju i sve se odvija u tišini, osim karakterističnog zvuka kljucanja vrhova štapova po asfaltu ili betonu.

Potrebna oprema: štapovi za nordijsko hodanje, kvalitetne cipele ili tenisice za hodanje, odjeća otporna na vremenske uvjete, rukavice, boca za vodu.

Premda planinari i šetači po prirodi redovito koriste štap od grane drva ili planinarski štap sličan po obliku i materijalu kakav se koristi i u alpskom skijanju, u ovom slučaju se radi o posve drugačijem sportu, odnosno bolje reći fizičkoj aktivnosti, koju u sve većem broju koriste rekreativci različite starosti.
Ta trendi aktivnost zove se “NordicWalking”, odnosno nordijsko hodanje, a svoju je popularnost opravdala činjenicom da je postala masovnim svjetskim pokretom.

Koje su prednosti nordijskog hodanja?

 • Nordijsko hodanje je 40 do 50 posto učinkovitije od hodanja bez štapova
 • učinkovito se djeluje na popuštanje napetosti u području ramena i potiljka,
 • sprječava se osteoporoza i artritis
 • održava se gustoća kostiju i gipkost tijelanordijsko hodanje
 • usporava se proces starenja
 • uspostavlja se ravnoteža duha i tijela
 • poboljšava se opća i mišićna izdržljivost
 • poboljšava se pravilno držanje tijela i ravnoteža
 • pojačava se rad vena i funkcija limfnog sustava,
 • vježba se izdržljivost, snaga, gipkost, koordinacija
 • smanjuju se posljedice povreda,
 • štede se koljena i zglobovi,
 • smanjuje se degeneracije kukova, koljena i stopala,
 • upotrebljava se 90 posto mišića i zbog toga se troši dosta energije,
 • sagorijeva se do70 posto više kalorija.

Aktivnost za svakoga

nordijsko hodanje 0Nordijsko hodanje nastalo je 1997. godine u Finskoj iz nordijskog trčanja sa skijama na snijegu. U biti to je specifičan trening koji se sastoji od hodanja i razgibavanja uz pomoć štapova. Ovaj rekreacijski sport je relativno mlada sportska vještina koju može naučiti gotovo svatko, skoro neovisno o unaprijed zadanim tjelesnim sposobnostima.
Nordijsko se hodanje osobito preporuča osobama s prekomjernom težinom, koje imaju teškoće s leđima i zglobovima. S druge strane, kako je to raznolik sport, koji štiti organizam, s različitom tehnikom intenzitetom treninga, to je alternativni oblik zanimljiv atletičarima, amaterskim sportašima i rekreativcima.

Idealna vježba za cijelo tijelo

Tijekom nordijskog hodanja potrošnja energije veća je za 40 do 50 posto u usporedbi s običnim hodanjem. Stručnjaci vrednuju nordijsko hodanje gotovo isto kao i trčanje. Naime, 15 minuta nordijskog hodanja odgovara klasičnom trčanju od 12 minuta. Preračunato u kalorije, kod nordijskog hodanja, tijelo izgara 400 kalorija po satu, dok pri normalnom hodu izgori samo 280.
nordijsko hodanje 1Kod nordijskog hodanja težina tijela se raspoređuje na dvije noge i dva štapa, pa se značajno manje opterećuju kralježnica, koljena i zglobovi, a sami štapovi omogućavaju individualni osjećaj sigurnosti i stabilnosti.
Tijekom nordijskog hodanja, izrazito je važan položaj tijela. Srednji dio tijela treba biti uspravan, pri čemu su stegnuti trbušni i leđni mišići. Osnovni korak izvodi se tako se da rukama zamahuje naizmjenično prema naprijed, ali suprotno od kretanja nogu (lijeva noga – desna ruka). Pri tom se područje ramena i područje kukova rotiraju u međusobno suprotnom smjeru.
Na naprijed se pomaknutu nogu oslanja tako da prvo stanete na petu, a potom i cijelim stopalom sve do prstiju (nikada ne smijete stati samo na prste). Šaka koja je iza tijela treba biti opuštena i otvorenog dlana, dok šaka koja se nalazi ispred tijela i kojom se zapikava štap treba tijekom zamaha biti zatvorena u šaku. Štap se kod svakog koraka zapikne u otprilike sredinu koraka, odnosno ispod kukova i to točno u sredinu između prstiju i pete prednje noge.
Sama tehnika nordijskog hodanja nije osobito zahtjevna i uistinu je svatko može savladati vrlo kratkom vremenu. Ono je jedan od najljepših načina kako se može provesti slobodno vrijeme u prirodi. Isprobajte, možda ćete uskoro i vi biti isto tako očarana i postati zagriženi ljubitelj.

 

Izvor: ordinacija.hr

Comments powered by CComment