fbpx

ayurveda banner2Mnogi znanstvenici Ayurvedu smatraju najstarijim sistemom liječenja. Riječ Ayurveda sastoji se od dvije riječi na sanskrtu, Ayu i Veda, koje u prijevodu znače Znanost i Život. Stoga se izraz Ayurveda prevodi kao Znanost o Životu. Ayurveda potiče od drevne vedske kulutre i stoljećima se u usmenom obliku prenosila s učitelja na učenika. Dio ovog znanja prije nekoliko tisuća godina pretočen je u pisani oblik. Općenito, pretpostavlja se da je ayurvedska znanost stara više od 5000 godina. Mitološki, kaže se da je na zemlju došla s neba - i da je Ayurveda na taj način božja kreacija.

Načela mnogih prirodnih oblika liječenja koja su sve priznatija na zapadu imaju svoj korijen u Ayurvedi. Ayurveda je prva medicinska znanost koja tretira bolest kao kombinaciju određenih poremećaja u tijelu i duhu.

Ayurveda pruža uvide kako postići sreću i u tom pogledu daje razne upute kako voditi idealan stil života primjeren svakom pojedincu.

Ayurveda velik naglasak stavlja na prevenciju bolesti te zagovara upotrebu ljekovitog bilja. Znanje Ayurvede pomaže u stvaranju uravnoteženog zdravlja putem uravnoteženog načina života, ispravnog mišljenja, prehrane, korištenja tijela, uma i svijesti i to prema osobnoj konstituciji (prakriti) te daje konkretne upute što učiniti da bi se postigla ili održala ova ravnoteža. Prema Ayurvedi, život je kombinacija čula, uma, tijela i duha. Stoga je jasno da Ayurveda nije ograničena na fizičke simptome već da se daje opsežno znanje o duhovnom, mentalnom i društvenom zdravlju postavljajući put kako da se ono postigne.
keralakrishnendu ayurveda treatmentAyurveda je kompletna znanost koja pruža uvide ne samo za bolesne već i za zdrave ljude. Stoga je Ayurveda preventivna u kurativna medicinska znanost. Ona se bavi raznim poljima medicine kao što su ginekologija, pedijatrija, anatomija, stomatologiaja, liječenje ljekovitim biljem, ayurvedska prehrana i pomlađivanje tijela i mnogo drugog. Za razliku do moderne zapadnjačke medicne, koja je uglavnom usmjerena na liječenje simptoma bolesti, Ayurveda je usmjerena na izvor bolesti i koristi se prirodnim alternativama da bi se uklonio uzrok i da bi se potakla urođena sposobnost osobe za samoiscijeljenjem putem jačanja imunološkog sistema.
Načelo Ayurvede je da je svaki pojedinac jedinstvena individua. Smatra da život podržava uravnotežena energija. Kada je tok energije u pojedincu uravnotežen, urođena obrambena sposobnost je jaka i osoba će se lakše boriti protiv bolesti. Mnogi stručnjaci smatraju da je Ayurveda najstarijia i najrazvijenija znanost liječenja na svijetu.
Ayurveda se koristi bogatim pristupom u svrhu liječenja. Glavni oblici liječenja u Ayurvedi uključuje upotrebu biljnih lijekova, kontrolu prehrane, vježbe joge, disanja, relaksaciju, meditaciju, akupresuru, masažu i drugo.
Biljni lijekovi dana se mogu dobiti u obliku tableta, praška, čajeva i td. Pošto se radi o posve prirodnim proizvodima, a ne sintetički stvorenima, njih tijelo koristi bez da dolazi do ikakvih nuspojava. Mnoge biljke koje se stoljećima u Ayurvedi koriste za liječenje raznih bolesti, sve više privlači pažnju zapadnog svijeta. Ashwagandha je vjerojatno najpoznatija biljka u Ayurvedskoj medicini i koristi se u mnoge svrha, u borbi protiv stresa, jačanju imuniteta, za povećanje plodnosti, potencije i td. Za Brahmi se smatra da poboljšava pamćenje i da je korisna u liječenju epilepsije. Amla je biljka koja je također veoma cijenjena u Ayurvedi i smatra se najbogatijim izvorom vitamina C na zemlji.

Prehrana

Jednako važna u Ayurvedi je i prehrana. Uzimanje biljnih lijekova da bi se otklnio temeljni uzrok bolesti i izbjegavanje hrane koja bi mogla pogoršati bolest dat će još bolje rezutlate. Prehrana koja se savjetuje u Ayurvedi ovisi o konstituciji osobe a uzima se u obzir i mjesto boravka.

ayurveda yogaJoga

Vježbe joge su tjelesne vježbe čijim se pravilnim obavljanjem mogu uravnotežiti energije u čovjeku što će potaknuti proces izlječenja. Joga je i na zapadu postala popularan način da se popravi fizičko i mentalno zdravlje. Iako joga ima i svoj spiritualni element, ljudi je najčešće upražvnjavaju radi postizanja boljeg zdravlja. Ublažavanje negativnog utjecaja stresa, boli u leđima, bolja probava, snižavanje visokog krvnog tlaka, samo su neki od efekata koji se mogu postići prakticiranjem jednostavnih joga vježbi.

Vježbe disanja

Vježbe disanja koje su u yogi poznate kao pranayama također se u Ayurvedi koriste za postizanje boljeg zravlja. Vježbama disanja postiže se kontrola vitalne sile koja struji kroz tijelo. Kada je tijelo bolesno, ova sila nije uravnotežena, disanje je poremećeno i vraćanjem disanja u njegov izvorni ritam povratit će se i zdravlje i mentalna ravnoteža. Važnost disanja za zdravlje čovjeka je nemjerljivo. Ova činjenica poznata je i na zapadu. Mnoga otkrića postoje o tome. Jedno od poznatijih je otkriće dr. Konstantina Buteyka iz bivšeg SSSR-a o važnosti disanja kod liječenja astme. Njegova otkrića pomogla su mnogim ljudima u cijelom svijetu da se riješe neugodnih simptoma astme i da je čak posve izliječe.

Meditacija

ayurveda meditationMeditacija je također jedna od praksi koju Ayurveda preporučava u borbi protiv bolesti. Kada se govori o meditaciji često se misli o njenom spiritualnom aspektu, no ona ima i mnoge blagodati za zdravlje. Uspješno nošenje sa stresom, veće sampouzdanje, ublažavanje tegoba kod srčanih bolesti, poboljšanje cirkulacije i i usporavanje rada srca, sniženje visokog krvnog tlaka, olakšanje tegoba kod alergija, artritisa i td. samo su neke od blagodati meditacije. Meditacija poboljšava iskorištenost kisika i usporava ritam disanja.

Poznavanje osnovnih principa Ayurveda, korištenje ljekovitih biljaka, mijenjanje prehrambenih navika i druge ovdje spomenute metode kao i još neke koje nisu spomenute mogu povećati individualno i opće blagostanje, spriječiti pojavu bolesti, ublažiti njene simptome ili je čak izliječiti to doprinijeti u postizanju dugovječnosti.

Izvor: alternativa-za-artritis.com

Comments powered by CComment