fbpx

joga2

Mnogi pacijenti s artritisom, usporedno sa konvencionalnom medicinom, koriste i alternativne načine liječenja. Ovo liječenje ne može izliječiti artritis, ali može pomoći pri ublažavanju boli i ukočenosti u zglobovima.  Postoji više vrsta alternativnog liječenja a neki od njih su:

  • akupunktura
  • masaža
  • homeopatija
  • aromaterapija
  • ljekovito bilje itd.

 

Često u liječenju artritisa pomaže kombinacija nekoliko različitih terapija. Program vježbi koje Vam mogu pomoći pokazat će Vam fizioterapeut. Ortoped će Vam biti potreban ukoliko Vam je potrebna operacija zgloba. Psihilog Vam može pomoći u ukljanjanju mentalnih problema.

FIZIKALNA TERAPIJA - Fizikalna terapija kao što je masaža, primjena topline, hladnoće ili TENS-a može biti korisna kod bolova uzrokovanih artritisom.

Masaža pomaže opustiti tijelo i duh. Okrepljuje i stimulira te je pomaže ljudima koji boluju od artritisa. Posavjetujte se sa svojim fizioterapeutom koja specifična vrsta masaže može pomoći u ublažavanju Vaših tegoba.

Primjena topline često se koristi u tretiranju artritisa. Postoje različiti oblici primjene: topli oblozi, hladni oblozi, parafin, fluidoterapija,razne hidroterapije, ljekovita blata...Smatra se da toplina opušta zglobove, smanjuje osjećaj ukočenosti i potiče cirkulaciju.

TENS, skraćenica za “transkutanu elektrostimulaciju živaca”, je postupak suzbijanja boli primjenom
električnog podraživanja živčanih završetaka u koži. Obavlja se postavljanjem elektroda na kožui. Suzbijanje boli temelji se na inhibiciji prijenosa bolnoga impulsa i na povišenju praga podražavanja, jer se istovremeno oslobađaju endorfini (prirodni mehanizam za suzbijanje boli).

AKUPUNKTURA pomaže u tretiranju bolil ubadanjem igala u različite točke na tijelu. Igle se ubadaju u specifične akutočke bogate osjetnim živcima i receptorima. Akupunktura pripada tradicionalnoj kineskoj medicini kojoj je cilj postizanje prirodne ravnoteže organizma. Mnogim ljudima pomaže, a moderna medicina sve više potvrđuje njenu učinkovitost.

OSTEOPATIJA se služi principom  da veliki dio boli i nelagode nastaje zbog nepravilnosti u strukturi tijela te to nastoji poboljšati vježbama za bolje držanje i funkciju tijela.

ALEKSANDROVA TEHNIKA objašanjava kako pravilno upravljati tijelom u svakodnevnom životu. Pravilnim hodanjem i stajanjem mogu se ublažiti tegobe koje su nastale nepravilnim držanjem.

Comments powered by CComment