fbpx

Novosti vezane uz sigurnost primjene lijeka RoActemra® 20 mg/ml koncentrat za otopinu za infuziju (tocilizumab)

injection-sxc

Roche d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode uputio pismo liječnicima  s novim podacima o sigurnosti primjene lijeka RoActemra® koji se koristi u iječenjeu reumatoidnog artritisa.

Novi podaci o sigurnosti primjene lijeka RoActemra® vezani su uz prijavljeni slučaj anafilaksije sa smrtnim ishodom u 67-godišnjeg pacijenta koji se liječio od reumatodinog artritisa tocilizumabom.

Navedeni slučaj anafilaksije zabilježen je u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je prvi zabilježeni smrtni ishod uslijed primjene ovog lijeka.

 U Republici Hrvatskoj nije zabilježena niti jedna prijava nuspojave na lijek RoActemra® 20 mg/ml koncentrat za otopinu za infuziju (tocilizumab).

U prijavljenom slučaju iz SAD-a bolesnik je razvio reakciju preosjetljivosti tijekom prethodne infuzije tocilizumabom, te je do smrtnog slučaja došlo zbog anafilaksije nakon primjene sljedeće infuzije, iako je pacijent prethodno primio premedikaciju steroidima i antihistaminicima.

Klinički značajne reakcije preosjetljivosti / ozbiljne infuzijske reakcije povezane s tocilizumabom, a koje zahtijevaju prestanak liječenja prijavljene su u 0,3% svih bolesnika koji su primali tocilizumab u kliničkim ispitivanjima.

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!