fbpx

Dentalna higijena može spriječiti reumatoidni artritis

pranje zubiBakterija, uzročnik bolesti desni, proizvodi enzime koji reagiraju s proteinima što tijelo prepoznaje kao uljeze i napada. Ta autoimuna reakcija olakšava razvoj artritisa.

Čisti zubi osim što čuvaju zdravlje srca, pomažu i u prevenciji artritisa, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta Louisville. Oni su povezali bakteriju Porphyromonas gingivalis, koja uzrokuje bolesti desni, s reumatoidnim artritisom, piše Daily Mail.

Bakterije proizvode enzime koje reagiraju s proteinima, a te proteine potom tijelo prepoznaje kao uljeze i napada. Taj autoimuni odgovor olakšava nastanak artritisa i pogoršava simptome kod oboljelih. To uzrokuje kroničnu upalu, bolove u kostima i uništenje zglobova.

- Istraživanje konačno potvrđuje "mehaničku" vezu između infekcije bakterijom i reumatoidnim artritisom, no potrebne su daljnje studije za točnije rezultate - istaknuo je voditelj istraživanja dr. Jan Potempa.

Prijašnja su istraživanja pokazala da su bolesti desni dvostruko češće kod bolesnika s reumatoidnim artritisom. Infekcije ovom bakterijom prethode reumatoidnom artritisu i najvjerojatnije su krivac za nastanak i pogoršanje autoimunih upalnih procesa.

 

Izvor:

24sata.hr

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!