fbpx

Visok unos soli, pušenje i reumatoidni artritis

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

eggs and steakNedavna istraživanja na životinjama pokazala su da visok unos soli može utjecati na povećanje aktivnosti stanica koje sudjeluju u autoimunom odgovoru povezanim s reumatoidnim artritisom. Stoga su švedski znanstvenici odlučili istražiti utjecaj unosa soli na razvoj reumatoidnog artritisa kod ljudi.

Za potrebe istraživanja koristili su podatke prikupljene u velikom švedskom javnozdravstvenom programu te su analizirali prehrambene navike 386 ispitanika u prosjeku 7,7 godina prije nego su im nastupili simptomi reumatoidnog artritisa. Iz iste baze podataka izdvojili su i kontrolnu skupinu od 1.886 ispitanika. Osim podataka o prehrambenim navikama, dostupni su im bili i drugi podaci o načinu života, kao i rezultati analiza uzoraka krvi.

Istraživači u početku nisu primijetili povezanost unosa soli i razvoja reumatoidnog artritisa. Međutim, kada su analizirali kombinirani uticaj pušenja i visokog unosa soli, primijetili su da je rizik od razvoja ove autoimune bolesti bio dvostruko veći.

Konkretno, zapazili su da je 54 % slučajeva reumatoidnog artritisa kod pušača povezano s visokim unosom soli. S druge strane, uporaba duhanskih proizvoda kod ispitanika s niskim unosom soli nije pokazala utjecaj na povećanje rizika od navedene bolesti.

Autori su naveli kako rezultati mogu pomoći pojasniti nedosljednosti brojnih prijašnjih istraživanja utjecaja prehrane na rizik od reumatoidnog artritisa. Naglasili su kako bi njihova saznanja mogla poslužiti i kod istraživanja drugih autoimunih poremećaja.


Izvor: mojezdravlje.ba

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

Please enable the javascript to submit this form