fbpx

Predsjednik Josipović dao podršku primjeni registra oboljelih od upalnih reumatskih bolesti

Na Svjetski dan artritisa, 12. listopada, predsjednik Republike Ivo Josipović dao je potporu udruzi “Remisija” u prikupljanju potpisa za punu primjenu registra oboljelih.

josipovic i vargaUdruga osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa “Remisija” obilježila je Dan artritisa prikupljanjem potpisa podrške punoj primjeni registra oboljelih od upalnih reumatskih bolesti te snimanjem milenijske fotografije “Maši za artritis”, kojom će ukazati na probleme oboljelih kojima ponekad i jedan mali zamah predstavlja veliki napor.


Istaknuvši da je reumatoidni artritis vrlo ozbiljna bolest koja bitno smanjuje kvalitetu života pojedinaca, a posljedično šteti i društvu, hrvatski predsjednik je poručio kako je: “Važno je da stalno vodimo brigu o oboljelima i da svaki bolesnik dobije najbolju moguću terapiju”.Ministar Varga istaknuo je da se Svjetski dan artritisa obilježava radi podizanja svijesti kod građana o bolesti za koju mnogi misle da je isključivo stvar boli i smanjene mobilnosti, no ona ima i svoj smrtni ishod. “Danas postoje lijekovi koji vrlo dobro liječe tu bolest i radno aktivno stanovništvo zbog nje ne mora biti na bolovanju i izbivati s posla. S izlaskom HZZO-a iz riznice biološka terapija u liječenju artritisa postat će dostupna svim oboljelima”, poručio je ministar.

U Hrvatskoj od reumatoidnog artritisa boluje 50.000 osoba, a u ovom trenutku ih 7738 nužno treba biološku terapiju, no samo tisuću oboljelih prima biološku terapiju koja ih vraća u život. Dvjesto do tristo oboljelih, koji su prošli sve prethodne tretmane, ne dobijaju je zbog nedostatka novca.

- istaknuo je predsjednik udruge “Remisija” Nenad Horvat.

Registar oboljelih već postoji, ali je samo 70 posto popunjen i treba ga dorađivati. Kada bude gotov, služit će kao dobar statistički izvor Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ali i struci jer će na jednom mjestu biti dostupni svi podaci o razvoju bolesti kod određenog pacijenta. (HINA)

 

Izvor: predsjednik.hr

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!