fbpx

Varga: Biološka terapija za oboljele od artritisa nakon izlaska HZZO-a iz riznice

bolnicaS izlaskom HZZO-a iz riznice povećavat će se izdatak za posebno skupe lijekove, a biološka terapija postat će dostupna oboljelima od artritisa, poručio je ministar zdravlja Siniša Varga koji je danas, na Svjetski dan artritisa, zajedno s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, dao potporu udruzi "Remisija" u prikupljanju potpisa za punu primjenu registra oboljelih.

Udruga osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa "Remisija" obilježila je Dan artritisa prikupljanjem potpisa podrške punoj primjeni registra oboljelih od upalnih reumatskih bolesti te snimanjem milenijske fotografije "Maši za artritis", kojom će ukazati na probleme oboljelih kojima ponekad i jedan mali zamah predstavlja veliki napor.

Ministar Varga istaknuo je da se Svjetski dan artritisa obilježava radi podizanja svijesti kod građana o bolesti za koju mnogi misle da je isključivo stvar boli i smanjene mobilnosti, no ona ima i svoj smrtni ishod.

"Danas postoje lijekovi koji vrlo dobro liječe tu bolest i radno aktivno stanovništvo zbog nje ne mora biti na bolovanju i izbivati s posla. S izlaskom HZZO-a iz riznice biološka terapija u liječenju artritisa postat će dostupna svim oboljelima", poručio je ministar.

Varga je nedavno izrazio uvjerenost da HZZO iz riznice izlazi 1. siječnja iduće godine. Upitan danas hoće li biti rezova u njegovu resoru s obzirom na najave ministra financija Borisa Lalovca koji traže uštede, Varga je rekao da su Ministarstvo zdravlja i HZZO i dalje u državnom proračunu do 31. prosinca ove godine, te da se do tada moraju ponašati sukladno uputama Ministarstva financija.

Upute o uštedama, kaže, još nisu dobili, a još ne zna ni kada će se održati najavljeni sastanak s Lalovcem radi dogovora o preraspodjeli sredstava i smanjivanju izdataka državnog proračuna. Za sada, kaže, u planu nisu rezanja prava pacijentima, što se ne planira ni u idućem razdoblju, kao ni rezanja plaća zdravstvenim djelatnicima.

U povodu Svjetskog dana artritisa potporu udruzi "Remisija" došao je danas dati i predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuvši da je reumatoidni artritis vrlo ozbiljna bolest koja bitno smanjuje kvalitetu života pojedinaca, a posljedično šteti i društvu. "Važno je da stalno vodimo brigu o oboljelima i da svaki bolesnik dobije najbolju moguću terapiju", poručio je.

U Hrvatskoj od reumatoidnog artritisa boluje 50.000 osoba, a u ovom trenutku ih 7738 nužno treba biološku terapiju, no samo tisuću oboljelih prima biološku terapiju koja ih vraća u život. Dvjesto do tristo oboljelih, koji su prošli sve prethodne tretmane, ne dobijaju je zbog nedostatka novca, istaknuo je predsjednik udruge "Remisija" Nenad Horvat.

Registar oboljelih već postoji, ali je samo 70 posto popunjen i treba ga dorađivati. Kada bude gotov, služit će kao dobar statistički izvor Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ali i struci jer će na jednom mjestu biti dostupni svi podaci o razvoju bolesti kod određenog pacijenta.

Možda je najbitnije je činjenica da će HZZO, koji je ponekad sumnjičav u pogledu opravdanosti upotrebe biološke terapije, s registrom imati izuzetno moćan informatički alat, kojim će moći kontrolirati i pratiti oboljele na biološkoj terapiji, te planirati sredstva za njihove indikacije, istaknuo je Horvat.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!