fbpx

Artritis je stanje popraćeno upalom zglobova dok je artroza degenerativna bolest kod koje je hrskavica oštećena zbog trenja i trošenja.

Artritis je termin koji se općenito koristi za grupu od oko 100-tinjak reumatskih stanja. Ta stanja mogu zahvaćati zglobove, mišiće, ligamenta, kao i unutrašnje organe. Vaš doktor će postaviti dijagnozu na osnovu pregleda i testova koji najčešće uključuju pretrage krvi i radiološke pretrage. Crvenilo, oticanje, povećana temperatura i bol u zglobu su uobičajeni upalni znakovi povezani s artritisom.

Artroza je "normalna" degenerativna promjena povezana sa starenjem. Zahvaća hrskavicu koja postaje hrapava, neravna i istrošena. Istrošena hrskavica uzrokuje bol, gubitak pokretljivosti i snage mišića.

Da li znate da aktivnost i redovita vježba pomažu boljem hranjenju hrskavice? Hrskavice je otporno tkivo koje štiti kosti i potrebno joj je kretanje kako bi mogla apsorbirati nutrijente iz svoje okoline. Aktivnost van pomaže da svoje zglobove održite zdravima.

Trebali bi se posavjetovati sa stručnjacima prije nego što počnete dizati utege ili trčati maraton. Bez obzira na to da li imate artritis ili artroza trebali bi se posavjetovati s liječnikom, koji vam može pomoći u odabiru lijekova koji mogu ublažiti vaše simptome. Također je poželjno posavjetovati se s fizioterapeutom, koji će vas uputiti u vježbe pogodne za vas. Fizioterapeut će procijeniti vaše stanje i razviti program vježbi koje su pogodne za vas. Također vam može s tretmanima ultrazvukom, toplinom/hlađenjem ili strujama pomoći da se riješite nekih simptoma koje imate.

Comments powered by CComment