fbpx

Sveobuhvatno ime juvenilni idiopatski artritis (JIA) koristi se za opisivanje mnogih oblika artritisa. "Idiopatski" znači da mu liječnici još ne znaju uzrok. U Ujedinjenom Kraljevstvu od JIA-a pati približno 12.000 djece, pri čemu je omjer dječaka prema djevojčicama 1:2,5.

Uzroci i simptomi

Juvenilni idiopatski artritis se može pojaviti u bilo kojem trenutku bez obzira na dob, a neki se oblici teško mogu prepoznati. Oligoartikularni juvenilni idiopatski artritis daleko je najčešći i najblaži oblik. Počinje polako, u drugoj ili trećoj godini života, a napada ne više od tri zgloba. Poliartritis počinje mnogo ranije - u prvih šest mjeseci - i napada više od četiri zgloba. Sustavna bolest (ili Stillova bolest) napada cijelo tijelo i ne uzrokuje samo upalu zglobova, nego i vrlo povišenu tjelesnu temperaturu, osipe i druge probleme. Postoje i drugi, rjeđi oblici artritisa.
Budući da ga je toliko teško dijagnosticirati, osobito kod vrlo male djece, juvenilni idiopatski artritis može ostati neprepoznat. Jedan simptom je sporost u hodu ili prestanak hodanja nekoliko mjeseci nakon što je dijete prohodalo. U svakom slučaju, općenito loše raspoloženje, nadraženost i ukočenost nakon ustajanja mogu upućivati na to da treba poduzeti pretrage.

Što se može poduzeti

Pretrage, kao što je pregled MRI, možda će se morati obaviti u bolnici pod anestezijom, budući da mala djeca teško miruju dulje vrijeme. Ovisno o obliku artritisa od kojeg pati vaše dijete, liječenje može uključivati lijekove i program fizikalne terapije. Uz pretrage i analize krvi, bit će pregledane i oči vašeg djeteta. Pregledi očiju vrlo su važni budući da djeca koja pate od artritisa nose povećani rizik od uveitisa (upale oka), koji može, ako se ne liječi, uzrokovati sljepoću.
Budući da artritis dječje dobi može utjecati na život cijele obitelji, zajedno s vašim timom stručnjaka zdravstvene zaštite koji će uključivati vašeg liječnika opće prakse, pedijatra, reumatologa (ili stručnjaka u oba područja koji se naziva pedijatar reumatolog), specijalista za očne bolesti pa čak i fizioterapeuta, treba izraditi zaista dosljedan program tjelovježbe i aktivnosti.
Ključ pravilne brige za vaše dijete je rano početi liječenje djelotvornim lijekovima i aktivnim programom tjelovježbe. Osiguravanje najboljeg načina liječenja vašem djetetu što je prije moguće, usporit će razvoj bolesti i umanjiti dugoročna oštećenja zglobova. Ako tjelovježba bude zabava, a ne obaveza, vaše će dijete zadržati najveću moguću pokretljivost.
Kod mnoge djece bolest se povuče: nestaje na neko vrijeme (katkad i zauvijek), a samo se rijetki nikada ne oporave. Pozitivan pristup ključan je za obuzdavanje juvenilnog idiopatskog artritisa.

Na osnovi istraživanja iz 1997. godine donesen je zaključak da nježna masaža koju roditelj izvodi 15 minuta na dan, može smanjiti stres i bolove kod djeteta.

Artritis i neki oblici terapija lijekovima mogu kod neke djece odgoditi pubertet za nekoliko godina. To može dovesti do lošijeg razvoja samosvijesti kod djeteta te potaknuti zadirkivanje ostale djece.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment