fbpx

a1Život s reumatoidnim artritisom je često život s kroničnom boli, umorom i ukočenošću zglobova. Liječenje koje rano počne može vam pomoći da izbjegnete promjene na zglobovima i kroničnu bol.

 


Kako smanjiti bolove u zglobovima, umor i ukočenost?

Odmarajte se kad ste umorni

Reumatoidni artritis izaziva umor, a napor od borbe sa boli i ograničenje aktivnosti takođe iscrpljuju. Dužina odmora koja vam je potrebna zavisi o tome koliko su ozbiljni simptomi koje imate.

Ako imate ozbiljne simptome možda će vam biti potrebni dugi periodi odmora. Možda ćete morati odmarati zglobove tako što ćete nekoliko puta dnevno leći na po 15 minuta kako biste se opustili. Trudite se da pronađete pravu ravnotežu između dnevnih aktivnosti koje morate ili želite da obavite i trajanja odmora koji vam je potreban.

Isplanirajte pažljivo dan, uključujući i periode odmaranja i raspodjelite svoje aktivnosti tako da se ne umorite.

Nemojte osjećati krivicu ako ne možete obaviti neke obaveze kao što su namještanje kreveta ili kućni poslovi. Napravite ono što zaista morate i nađite druge načine za obavljanje manje važnih stvari.

Ne odmarajte se previše. Dugotrajna neaktivnost može dovesti do veće ukočenosti i na kraju do slabosti nedovoljno korištenih mišića. Svakodnevni lagani pokreti svih zglobova mogu spriječiti ukočenost.

Zaštitite zglobove

Možda ćete morati promijeniti način na koji obavljate određene aktivnosti da ne biste preopteretili zglobove. Probajte pronaći različite načine kako ublažiti bol u zglobovima. Bol i ukočenost zglobova mogu se ublažiti termoterapijom koja uključuje:

a2

  • Tuširanje ili kupanje u toploj vodi nakon dugih perioda sjedenja ili spavanja.
  • Potapanje zglobova šaka u kupku od voska.
  • Pokrivanje toplim električnom dekom.
  • Korištenje pomoćnih sredstava kao što su poseban kuhinjski pribor ili posebne kvake na vratima da bi se smanjio napor za zglobove.
  • Korištenje štapa ili hodalice da bi se smanjila bol i poboljšala funkcija zglobova.

Vježbajte

Krećite se da biste održali snagu i fleksibilnost mišića kao i cjelokupno zdravlje.

Vaš liječnik vam može preporučiti određen stupanj fizičke aktivnosti. Vježbanje može umanjiti bol i poboljšati funkcije kod ljudi sa reumatoidnim artritisom.

Vježbanje kod artritisa ima 3 oblika – istezanje, jačanje i stjecanje kondicije. Pregled studija koje su se bavile vježbanjem pokazuje da su vježbe sa opterećenjem kao i vježbe jačanja pomogle osobama sa reumatoidnim artritisom poboljšati i održati kvalitetu života.

Vaš specifični problem sa zglobovima može odrediti koja vrsta vježbi bi vam bila od najveće koristi. Na primjer:a3

Plivanje je dobra fizička aktivnost ukoliko imate probleme sa zglobovima u donjim ekstremitetima kao što su koljena, članci ili stopala.
Vožnja bicikla i hodanje preporučaju se kad problemi sa zglobovima nisu vezani za donje ekstremitete.

Hranite se zdravo

Neke osobe sa reumatoidnim artritisom nemaju zdravu i balansiranu ishranu jer im je zbog simptoma bolesti teško obavljati kupovinu i kuhanje.

Najbolji režim ishrane za osobe sa reumatoidnim artritisom je zdrava, balansirana ishrana s malim unosom zasićenih masnoća, kolesterola i soli, a bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima (integralne žitarice, mahunarke, voće i povrće).a4

Iako su rađene studije s ciljem da pokažu da li određena vrsta hrane ili posebna ishrana može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa, nema čvrstog dokaza da unošenje određene vrste hrane može pomoći. Izuzetak je riba. Riblje ulje (omega-3 masne kiseline) ima skroman efekt u smanjenju upale i blago smanjuje oticanje kod reumatoidnog artritisa. Iako su doze ribljeg ulja korištenog u studijama bile znatno veće od onih koje čovjek može unijeti kroz prosječnu porciju ribe, ishrana bogata ribom može ublažiti simptome.

Unosite dovoljno kalcija i vitamina D da biste zaštitili kosti od osteoporoze.

Smanjite svoju tjelesnu težinu ukoliko ste pretili.

 

Izvor: reumatoidniartritis.hr

Renarthro u kombinaciji s uljima bogatim omega-3-masnim-kiselinama najbolja je prirodna kombinacija protiv bolova i kronične upale. Za razliku od aspirina (Andola) Renarthro ne izaziva iritaciju želudca i druge nuspojave. Više o Renarthro proizvodima možete pronaći ovdje https://webshop.moj-artritis.com/renarthro/renarthro-60-kapsula

Comments powered by CComment