fbpx

Biorazgradivi umetak omogućuje stvaranje novog zgloba

Ne zna se točno koliko ljudi boluje od reumatoidnog artritisa u Hrvatskoj, ali se procjenjuje da je riječ o 45.000 osoba. Čini se kako bi one mogle pronaći spas u novoj vrsti terapije za ovu kroničnu upalnu bolest.

Naime, finski su liječnici razvili umetak koji omogućuje oboljelima "uzgajanje novog zgloba" te samim time više nema potrebe za operacijom kojom se stavlja umjetni zglob. Umetak je manji od jednog centimetra, a može se koristiti kod malih zglobova u rukama i nogama, no nije zamišljen kao zamjena za kukove ili koljena, s obzirom da su ove strukture presložene.

Sačinjen je od materijala na temelju šećera i škroba koji "ohrabruje stvaranje vlaknastog tkiva pacijenta kako bi se formirao novi zglob". Jednom kada se novi zglob oblikuje, umetak se u potpunosti razgradi u krvotok.

Stručnjaci su proučavali uspjeh ovog umetka nad 270 pacijenata s osteoartritisom i reumatoidnim artritisom te su zaključili kako u značajnijom mjeri poboljšao pokrete i ublažio bolove kod pacijenata koji su imali umetak nego onih koji su prošli konvencionalnu operaciju zamjene zgloba.

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja.

Zglobovi koji su najčešće pogođeni ovom bolešću su šake, ručni zglobovi, ramena, koljena, stopala i gležnjevi. U težim slučajevima ova bolest može dovesti i do invalidnosti pacijenta.

Ako se ne liječi ili dijagnosticira prekasno, reumatoidni artritis može dovesti do radne nesposobnosti, a također povisuje rizik srčanog udara i drugih tegoba ovog vitalnog organa.

Umetak je poroznog materijala i svojom konzistencijom podsjeća na spužvu, a dolazi u nekoliko veličina, ovisno o veličini zgloba koji zahtijeva terapiju, do promjera od 18 mm i debljine od 4,5 mm.

Operacija njegovog umetanja traje pola sata, a liječnici ga unose između dviju kosti zgloba, tj. tamo gdje se nalazi oštećena hrskavica ili gdje je nekada bila. Ovako postavljen, umetak sprječava trljanje kostiju jedne u drugu i tako onemogućuje bol. Također, stimulira stvaranje prirodnih obnavljajućih stanica koje putuju do zgloba i započinju stvaranje novog, čvrstog tkiva. S vremenom, stanice će se nakupiti u poroznom materijalu i oko njega, tijekom sljedećih šest mjeseci će ispuniti prostor između kostiju, a spužvasti će se šećerni implantat razgraditi. Iako novi pseudozglob neće biti jednako tvrd kao pravi zglob, no svejedno omogućuje pokretljivost i trebao bi "neograničeno trajati".

"Umjesto rezanja krajeva kostiju i stavljanja zamjene zgloba, ovo umeće svojevrsni 'odbojnik' koji će se reapsorbirati u vlaknasto tkivo oko zgloba, no treba tek vidjeti je li bolji od zamjene zgloba. Trebamo provesti više studija u kojima bismo ga usporedili s konvencionalnim liječenjem. Mora pokazati da nudi terapeutske dobrobiti", zaključila je Jane Tadman iz Zaklade Arthritis UK, komentirajući rezultate studije.

Izvor: Ordinacija.hr

Comments powered by CComment