fbpx

seniors with pillsNa osnovi kliničkog ispitivanja otkrivene su značajne promjene u liječenju pacijenata koji boluju od reumatoidnog artritisa, tvrde stručnjaci.

Istraživači sa sveučilišta u Amsterdamu proveli su ispitivanje u kojem je sudjelovalo 755 pacijenata, a proučavali su učinkovitost lijeka rituximab, kada se daje zajedno s lijekom naziva methotrexat.

Svim sudionicima istraživanja postavljena je dijagnoza reumatoidnog artritisa i 12 su mjeseci dobivali ili sam methotrexat ili rituximab u kombinaciji s methotrexatom.

Istraživači su otkrili da je broj pacijenata kod kojih su se povukli simptomi bolesti bio gotovo tri puta veći u skupini koja je dobivala kombinaciju lijekova, nego u skupini koja je dobivala samo methotrexat.

Simptomi su se nakon jedne godine povukli kod gotovo trećine (30,5%) pacijenata koji je dobivali kombinaciju lijekova, u usporedbi sa samo 12,5% pacijenata koji su uzimali samo methotrexat.

Otkriće je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Europskog društva za borbu protiv reumatskih bolesti, i moglo bi biti značajna promjena u načinu na koji se pacijenti liječe, rekao je profesor John Isaacs, vodeći reumatolog sa Sveučilišta u Newcastleu.

Stručnjaci su dodali: „Ovi dobri podaci pokazuju i da bi se ritximab trebao primjenjivati što ranije u liječenju pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa.“

Reumatoidni artritis kronična je upalna bolest vezivnog tkiva, a smatra se da zahvaća otprilike 1% populacije.

Izvor: mojdoktor.hr

Comments powered by CComment