fbpx

Kada namjeravate početi uzimati novi lijek, raspitajte se o njemu, saznajte što je moguće više o mogućim interakcijama s drugim lijekovima i provjerite postoje li posebne upute koje biste trebali razmotriti, a u vezi s apsorpcijom lijeka. Primjerice, je li važno uzimati ga između obroka, uz obrok ili neposredno prije spavanja? Također, pitajte svog liječnika koja je najmanja doza koja će pomoći smanjiti bol i upalu. Što je manja doza koju uzimate, to je manji rizik od ozbiljnih nuspojava.


Upoznajte se s lijekom prije nego što ga počnete uzimati

Nuspojave
Budući da veliki broj lijekova koji se upotrebljava za liječenje artritisa mogu uzrokovati anemiju, čir na želucu i druge gastroenterološke nuspojave, pobrinite se da vas vaš liječnik uputi obaviti potrebne laboratorijske pretrage. Osim toga, nemojte miješati alergijsku reakciju s nuspojavom: alergijske reakcije obično uzrokuju osip i svrbež, a nuspojave su mnogo ozbiljnije.

Novi lijekovi
Kada se odlučite u dogovoru s liječnikom da vam je potreban novi lijek, vaš liječnik treba vam objasniti način na koji lijek treba djelovati, koliku dozu trebate uzimati i koje su moguće nuspojave. Osim toga, vaš liječnik trebao bi vam savjetovati da nakon jednog ili dva tjedna dođete na pregled. Trebate obavijestiti svog liječnika o svim simptomima koji izazivaju neugodu, kao što su proljev, bol u trbuhu, glavobolja, zamagljen vid ili pospanost.

Izvor: izvadak iz knjige „Živjeti s artritisom”

Comments powered by CComment