fbpx

Prokušana sredstva kojima vjerujemocapsules

Uza sve obećavajuće vijesti o znatnim napretcima u vezi s artritisom, skloni smo previdjeti neke od najstarijih i najjednostavnijih, ali ne i manje korisnih načina liječenja osteoartritisa i reumatoidnog artritisa koji nam stoje na raspolaganju. Među tim starim osloncima na prvom su mjestu toplina, hladnoća i lokalna sredstva za utrljavanje

Toplo ili hladno? Kako odabrati

Mnoge osobe koje pate od artritisa mogu uz pomoć topline ili hladnoće privremeno ublažiti bolove. Toplina bolje djeluje na opuštanje mišića i ublažuje kronične bolove, dok hladnoća bolje djeluje na zglobove koji su upravo natečeni ili upaljeni.

Neki (zglobovi) to vole vruće

Toplina pomaže stimulirati krvni op tok i ujedno je izvrsna za opuštanje ukočenih ili zgrčenih mišića te za ublaživanje bolova u zglobovima. Vlažna toplina ljudima uglavnom bolje pomaže smiriti bolove od suhe- vjerojatno zbog toga što vlažna toplina bolje zagrijava tkiva ispod kože. Vlažna toplina u obliku vruće kupke jedan je od najstarijih načina liječenja bolova od artritisa.                                                

Obična površinska toplina - kakva se dobiva toplom kupkom ili električnim termoforom - najbolje djeluje na zglobove bliže površini kože kao što su članci prstiju i ostali zglobovi šake. Zato osobe koje pate od osteoartritisa šaka mogu postići znatno olakšanje bolova uranjanjem ruku u vruću vodu ili upotrebom zagrijanih rukavica.
Za prodiranje topline u zglobove koji se nalaze dublje, kao što su kuk ili koljeno, potrebno je primijeniti medicinske postupke zagrijavanja kod kojih se toplina stvara uređajima koji ispuštaju kratkovalno, mikrovalno ili ultrazvučno zračenje (ultrazvuk prodire dublje od mikrovalnog ili kratkovalnog zračenja). Ti se tretmani obično provode samo u liječničkoj ordinaciji ili u klinikama, a mogu biti skupi.

Ugodno hladno

Hladnoća je bolja za zglobove koji su jako bolni ili upaljeni, kao što je slučaj kod reumatoidnog artritisa. Primjena hladnoće može biti korisna nakon tjelovježbe, budući da može smanjiti oteknuće i mišićne bolove koji mogu slijediti napornu tjelovježbu.

Način djelovanja

Hladnoća djeluje i protuupalno i ublažuje bolove. Može pomoći umrtviti bolno područje, a smanjujući oteknuće koje remeti zacjeljivanje, može ubrzati oporavak od ozljeda nastalih "pretjeranom upotrebom", kao što su teniski lakat ili trkačka potkoljenica. Ledeni oblog možete brzo napraviti tako da malu plasičnu vrećicu s patentnim zatvaračem napunite ledom. Ako vam je led nezgodan, improvizirajte tako da omotate vrećicu zamrznutog povrća ili hladnu limenku soka u ručnik te stavite svoj "sočni" oblog na bolan zglob.

Izmjenjivanje toplog i hladnog

Nekim osobama za smirivanje bolova od artritisa bolje pomaže izmjenjivanje topline i hladnoće nego primjena samo jednog ili drugog. Naprimjer, možete držati električni termofor tri do četiri minute, zatim pustiti da se zglob odmori jednu minutu pa držati hladni oblog jednu minutu. Taj slijed ponovite nekoliko puta, a završite hladnim oblogom.

Savjeti za upotrebu topline i hladnoće

  • Toplinu ili hladnoću možete upotrijebiti nekoliko puta tijekom dana, no, ni hladnoća ni toplina ne smiju se primjenjivati na isto mjesto dulje od 15 ili 20 minuta odjedanput.
  • Obvezno stavite ručnik ili nešto drugo između svoje kože i izvora hladnoće ili topline.
  • Nikada se ne koristite toplinom zajedno s rubefacijensom ili bilo kojim drugim proizvodom za lokalno ublaživanje bolova, budući da ta kombinacija može uzrokovati opekline.
  • Budući da bilo koji oblik topline može uzrokovati opekline, osobe koje pate od šećerne bolesti, slabe cirkulacije ili bilo kojeg drugog zdravstvenog problema koji smanjuje osjet trebaju biti osobito pažljive da ne pretjeraju s toplinom.
  • Kada upotrebljavate toplinu ili hladnoću, redovito pratite promjene na koži kako biste spriječili ozebline i opekline.
  • Kada upotrebljavate električni termofor, držite se niskih i srednjih temperatura, a izbjegavajte visoke.

Lokalna sredstva za olakšavanje bolova

Zamislite da izravno u bolan zglob utrljate aspirin ili neki drugi NSAR pa ne morate gutati tabletu ni kapsulu. U najboljem slučaju postići ćete smirenje bolova kakvo NSAR-i mogu pružiti - ali bez nadraživanja želuca koje oni mogu uzrokovati. Takvi lijekovi za lokalnu primjenu zovu se rubefacijensi. Oni pružaju privremeno ali zamjetno olakšanje od bolova uz puno manje rizika od pojave kadkad ozbiljnih nuspojava koje mogu uzrokovati pripravci NSAR-a za uzimanje na usta.
Sredstva za utrljavanje koja ublažuj u bol na tržištu se nalaze pod mnogim imenima, a sadržavaju različite sastojke. Ipak, sve ih se može svrstati u tri glavne kategorije: kreme s derivatima salicilne kiseline, kreme s kapsaicinom i kreme koje nadražuju, a sadržavaju jednu ili više tvari poput mentola, kamfora ili eukaliptusa.

Proizvodi s derivatima salicilne kiseline

Možda su vam poznata lokalna sredstva za smirivanje bolova kao što su Deep Heat i krema Dubam. Kao i mnogi drugi proizvodi koji se mogu nabaviti bez recepta, i ti sadržavaju salicilate, skupinu lijekova koji smanjuju bolove, a uključuju acetilsalicilnu kiselinu, djelatni sastojak aspirina.

Način djelovanja

Sredstva za utrljavanje koja sadržavaju salicite upotrebljavaju se ne samo za blaže bolove od artritisa (obično u prstima, zglavcima, ramenima i koljenima) nego i kod naprezanja, uganuća, upala tetiva i sportskih ozljeda. Glavni sastojak je metilsalicilat, a mast ili krema primjenjuju se jedanput do triput na dan.

  • Kada se salicilati utrljaju, oni prijeđu kratku udaljenost (približno tri do četiri milimetra) ispod kože, možda samo toliko koliko je nekim sastojcima potrebno da prodru izravno u bolan zglob. Kada se salicilati utrljaju u kožu, mjerljive količine ulaze u krvotok pa mogu na taj način doprijeti do zgloba. U jednom istraživanju, ispitanici su zamoljeni da utrljavaju proizvod na bazi metilsalicilata četiri puta na dan u veliki zglob. Istraživači su dokazali da je količina koja odgovara dvjema tabletama aspirina ušla u krvotok.
  • Reklame za lokalna sredstva za utrljavanje često se pozivaju na prodiruću toplinu. Neki stručnjaci tvrde da su ta sredstva djelotvorna jer osjećaj zagrijavanja osobama odvraća pozornost od njihovih bolova u zglobu.

Proizvodi s kapsaicinom

Proizvodi za lokalnu primjenu kod bolova od artritisa iz ove skupine sadržavaju kapsaicin, kemijski spoj odgovoran za »ljutinu« ljutih paprika i kajenskog papra. Začin sadržava 0,025 posto kapsaicina, a može ga se dobiti na recept.
Osim protiv bolova od artritisa, proizvodi s kapsaicinom redovito se upotrebljavaju i za ublaživanje drugih bolnih stanja, uključujući pojasasti osip i bolove nakon kirurškog uklanjanja dojke.

Način djelovanja

Većina stručnjaka vjeruje da su proizvodi na bazi kapsaicina učinkovitiji od onih na bazi salicilata kada je riječ o olakšavanju slabijih bolova uzrokovanih artritisom. Jedan razlog tomu je što je stručnjacima jasnije
kako kapsaicin djeluje. Čini se da on otupljuje bol »otimajući« tvar P osjetnim živčanim stanicama (živci koji signaliziraju bol, dodir i druge osjete). Tvar P kemijski je spoj koji je kod raznih artritičnih bolesti odgovoran za prenošenje osjeta bola do mozga. Osim toga, kapsaicin može potaknuti otpuštanje endorfina, prirodnih tjelesnih sredstava protiv bolova.
Kapsaicin se smatra iznimno korisnim protiv osteoartritisa prstiju, zglavaka, šaka i koljena. No, da bi bili djelotvorni, ti se proizvodi moraju koristiti često, najmanje četiri puta na dan.
Ljudi uglavnom zamjećuju poboljšanje nakon tri do sedam dana upotrebe kreme s kapsaicinom. Možda ćete prvih sedam do 10 dana osjećati znatno lokalno bockanje ili žarenje koje obično nestaje nakon jednog ili dva tjedna redovite upotrebe.

Za pravo djelovanje kapsaicina potrebno je najmanje nekoliko dana pa čak i do jednog mjeseca. Takvo odgođeno djelovanje može biti uzrokovano vremenom potrebnim da kapsaicin sa živčanih završetaka ukloni tvar P.

Kremu s kapsaicinom nanesite uz pomoć kirurških rukavica kako biste dodir s kožom sveli na najmanju moguću mjeru. Isto tako, držite je dalje od očiju i drugih osjetljivih tkiva. Također nemojte nikada upotrebljavati proizvode s kapsaicinom na ozlijeđenoj ili nadraženoj koži, ili u kombinaciji s električnim termoforom jer to može dovesti do opeklina.

TENS - Uključite se u stimulirajuće liječenje

Električna stimulacija odnosi se na primjenu malih doza struje na bolne zglobove i potporne strukture.
Medicinskim rječnikom rečeno, taj je postupak službeno poznat kao transkutana električna stimulacija živaca (engl. TENS).

Način djelovanja

Elektrode se oblažu gelom i pričvršćuju na kožu bolnog područja ili u njegovoj blizini. Elektrode su vodovima povezane s jedinicom TENS, koja kroz vodove i elektrode u kožu šalje slabu struju (s pomoću baterije od 9 V). Pacijenti mogu osjećati trnce ili baš ništa.


Je li to učinkovito?

Istraživanja liječenja bolova koji potječu od artritisa donijela su različite rezultate. Kod pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa, istraživanja pokazuju da TENS može smanjiti bolove i poboljšati pokretljivost; kod pacijenata koji boluju od osteoartritisa, rezultati nisu jednoznačni.

Olakšanje bolova kao posljedica TENS-a može trajati samo toliko koliko i tretman, ili još nekoliko sati nakon toga. Jedna je prednost ta da pacijenti mogu upotrebljavati TENS kod kuće, nakon što su upućeni kako se on upotrebljava. Ipak, osobe s elektrostimulatorima srca ne smiju nikada upotrebljavati jedinicu TENS, budući da električni impulsi mogu poremetiti rad elektrostimulatora.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment