fbpx

Paeonia lactiflora  je biljka iz porodice  Paeoniaceae, a poznata je kao  plemeniti  božur.  Ovaj cvijet je porijekom iz centralne i istočne Azije. U Europi  se prvi put pojavio  u 18 stoljeću  i mnogo godina je bio poznat pod nazivom Paeonia albiflora. Cvijet božura se pojavljuje u raznim bojama: ljubičastoj, roza, mliječno bijeloj i crvenoj. No, nazivi bijeli ili crveni božur  koje susrećemo u literaturi odnose se  na boju korijena biljke. Ovu biljku možemo pronaći u mnogim parkovima i vrtovima, no u tradicionalnoj kineskoj medicini ova biljka se koristi u liječenju i prevenciji cijelog niza bolesti. U Hrvatskoj se na tržištu nalazi preparat Zglobex, namijenjen olakšanju tegoba u zglobovima, proizveden u Kini, koji sadrži sadrži ekstrakt korijena bijelog božura.

Dio biljke koji se uglavnom koristi u svrhu liječenja je korijen božura. Koristi se sirov korijen, prah korijena te njegove esencije. Najvažnija kemijska komponeneta božura je monoterpenski glikozid  peoniflorin.  Proantocianidi, flavonoidi, tanini, polisaharidi i peoniflorin  su aktivni sastojci  za koje se vjeruje da su zaslužni za  lijekovita svojstva božura. Uporaba korijena božura opisana je u kineskoj i japanskoj farmakopeji. U znanstvenoj literaturi ne postoji još dovoljno studija. Korijen i listovi  Paeonia officinalis  koristili su se i u Europi  u tradicionalnoj biljnoj medicini.  Ipak, prema njemačkoj  komisiji Državnog instituta za lijekove i medicinska sredstva za procjenu sigurnosti i učinkovitosti biljnih lijekova, ova biljka nije dobila odobrenje za medicinsku uporabu.

U kineskoj i japanskoj farmakopeji božur se spominje kao analgetik, protuupalni i antispazmički lijek kod amenoreje (neredovitih  menstruacija) i dismenoreje (bolnih menstruacija) te kod boli u trbuhu i prsima. Korijen božura se također upotrebljava kod demencije, glavobolje, vrtoglavce, grčeva mišića, bolesti jetre, alergija te kod bolesti zgrušavanja krvi.

U tradicionalnoj medicini božur se upotrebljava kod topičkih ekcema, upale kože, za smanjenje povišene tjelesne temperature i kod opeklina.

Farmakološka aktivnost božura dokazana je u animalnim studijama. Primjena ekstrakta korijena božura na štakorima dokazala je smanjenje upale kod  artritisa i induciranog edema. Glavna aktivna supstanca božura, peoniflorin, pokazao je sedativni, analgetski, antipiretički, protu-upalni i vazodilatatorni učinak in vivo.

Uporaba božura je kontraindicirana u trudnoći. Neke preliminarne studije ukazale su da božur može imati abortivni učinak. Također  ljudi koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi trebali bi izbjegavati božur zbog njegovog antikoagulantnog učinka. Zbog nedostatka znanstvenih podataka, božur se također ne preporuča dojiljama i djeci. 

Svi lijekovi koji utječu na zgrušavanje krvi mogu izazvati interakciju sa božurom. Stoga uzimanje božura zajedno s antikoagulansima može izazvati nuspojave kao što su  masnice i krvarenje. Neki od lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi su: aspirin, varfarin, heparin, ibuprofen itd.

Preporučena dnevna doza božura ovisi o nekoliko faktora kao što su dob, zdravstveno stanje itd. Trenutno ne postoji dovoljno znanstvenih podataka da bi se odredila točna preporučena dnevna doza za božur. Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu nužno sigurni za uporabu te da je važna količina biljnog pripravka koja se smije unijeti u organizam. Uvijek se pridržavajte preporučene doze na pakiranju proizvoda te konzultirajte stručnu osobu prije konzumacije.

Reference:

  1. WHO monographs on selected medicinal plants Vol. 1.
  2. http://www.mdidea.net
  3. http://www.webmd.com/default.htm
  4. http://buecher.heilpflanzen-welt.de/BGA-Kommission-E-Monographien/paeonia-pfingstrose.htm

Comments powered by CComment