fbpx

Osteoartritis je česta bolest zglobova, a liječi se uglavnom steroidima ili nesteroidnim antiupalnim lijekovima. Oni su često povezani sa raznim nuspojavama i ne vraćaju patološki proces bolesti. Istraživanje doktora Sontakke-a pod nazivom 'Otvorena, nasumična, kontrolirana klinička studija Boswellia serrata ekstrakta u usporedbi sa valdekoksibom kod osteoartritisa koljena' prva je komparativna studija Boswellia serrata ekstrakta (BSE). Članak je objavljen u Indian Journal of Pharmacology.

Boswellia serrata poznata je i kao Gaja-bhaksha što implicira da je omiljena namirnica slonova. U drevnim se ajurvedskim tekstovima spominje kako se ekstrahirana smola koristila u liječenju upala, artritisa te kao analgetik. Također se tvrdi da ima dobra svojstva u smanjenju degradacije glikozaminoglikana čime spriječava uništavanje zglobne hrskavice.

 

Istraživanje je bilo otvoreno, nasumično, dvostruko slijepo i placebo kontrolirano sa 66 pacijenata u dobi od 40 do 70 godina oboljelih od osteoartritisa koljena. Studija je trajala 7 mjeseci. Pacijenti su SAS  sistemom nasumično smiješteni u 2 grupe gdje je jedna primala lijek valdekoksib, a druga BSE. Svi pacijenti su prošli testiranje kako bi mogli sudjelovati u pokusu te su potpisali informirani pristanak.

Rezultati su dobiveni WOMAC skalom (Western Ontario and McMaster Universities OA index) i  radiografijom pogođenog koljena. Mjesec dana nakon zadnje doze ponovno su očitani rezultati kao evaluacija rezidualnih efekata terapije. Skupina koja je uzimala valdekoksib pokazala je statistički značajno poboljšanje nakon mjesec dana, no takav efekt je trajao samo za vrijeme uzimanja lijeka. Ispitanici koji su uzimali Boswellia serrata ekstrakt pokazali su statistički značajnu razliku nakon 2 mjeseca, ali je djelovanje potrajalo najmanje mjesec dana i nakon uzimanja posljednje doze.

Izvor: Sontakke S, Thawani V, Pimpalkhute P, Kabra P, Babhulkar S, Hingorani H. Open, randomized, controlled clinical trial of Boswellia serrata extract as compared to valdecoxib in osteoarthritis of knee. Indian J Pharmacol 2007;39:27-9.

Comments powered by CComment