fbpx

paracetamolParacetamol, prodavan pod brojnim trgovačkim imenima, obično je djelotvoran kod pacijenata oboljelih od osteoartritisa, koji pate od blagih do umjerenih bolova u zglobovima. Paracetamol je na tržištu od 1955. godine, a sada u Ujedinjenom Kraljevstvu predstavlja vodeći lijek protiv bolova. Taj lijek ne samo da je djelotvoran, nego je možda i jedan od najsigurnijih lijekova koje možete uzeti. Uzrokuje vrlo malo nuspojava s obzirom na milijune potrošenih doza svake godine.

Način djelovanja

Paracetamol ublažava bolove na drugačiji način od lijekova NSAR. Acetilsalicilne kiseline, ibuprofen i ostali lijekovi  NSAR u tijelu blokiraju proizvodnju prostaglandina, kemijskih spojeva koji pojačavaju upalu i bolove. No, paracetamol nema učinak na prostaglandine. On djeluje na živčani sustav, podižući moždani prag osjetljivosti na bolove.

Budući da paracetamol nema učinka na prostaglandine, on ne smiruje upalu te zato neće biti toliko uspješan kod upalnih vrsta artritisa kao lijek NSAR. Prednost je u tome što je paracetamo budući da ne djeluje na prostaglandine (uključujući i one »dobre koji štite sluznicu želuca), puno blaži za želudac od lijekova NSAR.

Stjecanje poštovanja

Nedavno istraživanje pokazalo je da mnogi pacijenti s artritisom uostalom, i ne trebaju lijekove NSAR. lako je upala sigurno gIavni uzrok bolova i oštećenja zglobova kod reumatoidnog artritisa, znanstvenici sada znaju da je kod osteoartritisa upala samo rijetko prisutna, a to je daleko najčešći oblik te bolesti. Kada je paracetamol u kliničkim ispitivanjima u kojima su bili uključeni pacijenti koji boluju od osteoartntisa, uspoređen s jakim lijekovima NSAR, taj se lijek za smirivanje bolova koji se prodaje bez recepta dokazao iznenađujuće učinkovitim.

{xtypo_quote_left} Taj lijek ne samo da je djelotvoran, nego je možda i jedan od najsigurnijih lijekova koje možete uzeti. Uzrokuje vrlo malo nuspojava s obzirom na milijune potrošenih doza svake godine. {/xtypo_quote_left}

Pomoć za bolna koljena

Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu The New England Journal of Medicine godine 1991., uključivalo je 184 pacijenata s kroničnim, dugotrajnim bolovima u koljenu kao posljedicom osteoartritisa. Pokazalo se da paracetamol smiruje bolove jednako dobro kao i jaki lijekovi koji se izdaju samo preko recepta (nesteroidni protu-upalni lijekovi ili NSAR).

To i druga istraživanja pokazala su da paracetamol smiruje blage do srednje jake bolove od osteoartritisa jednako uspješno kao i lijekovi NSAR koji se izdaju samo preko recepta - čak i u slučajevima kada su zglobovi jako upaljeni. Budući da je za paracetamol dokazano da djeluje jednako dobro kao i lijekovi NSAR, ali bez ozbiljnih rizika koje nosi redovito uzimanje NSAR-a, postalo je logično da pacijenti koji boluju od osteoartritisa trebaju prvo isprobati paracetamol.

Zato, kad god se pojavi pacijent koji pati od osteoartritisa koljena ili kuka, liječnici su skloni, kao prvi izbor, propisati paracetamol do najveće dopuštene doze od 4000 mg na dan. Ako pacijent ne pokazuje znakove poboljšanja, drugi izbor vjerojatno će biti ibuprofen NSAR.

Sljedeći lijek, molim

Nježno djelovanje paracetamola na želudac i želučano-crijevni sustav daje mu prednost među lijekovima za smirivanje bolova koji potječu od osteoartritisa, koji rijetko uključuje upalu (otjecanje, crvenilo i vrućina). No, ako ste uzimali paracetamol tijekom mjesec dana, a on vam nije uspio ublažiti bolove, razgovarajte sa svojim liječnikom o prelasku na jedan od lijekova NSAR-a.

Paracetamol je međunarodno nezaštićeno ime.  U ljekarna je u prodaji pod raznim zaštičenim imenima poput, Plicet, Lupocet, Lekadol, Panadol, Efferalgan i sl.

Iako lijekovi NSAR nose veći rizik od nuspojava, mogu ponuditi veće smirenje bolova nego paracetamol. Također ćete možda shvatiti da vam uzimanje paracetamola zajedno s NSAR-om omogućuje smirivanje bolova i s manjim (i sigurnijim) dozama NSAR-a nego što bi vam inače bile potrebne. Ipak, uvijek raspravite sa svojim liječnikom je li za vas sigurno kombinirati dva različita lijeka protiv bolova te koje bi bile preporučljive doze.

Riječ upozorenja

Iako je na mnoge načine sigurniji od lijekova NSAR, paracetamol može uzrokovati teške bolesti, pa čak i smrt. Osobe koje redovito uzimaju paracetamol - oni koji ga uzimaju svaki dan tijekom mnogo godina - suočavaju se s povećanim rizikom oštećenja jetara ili bubrega. Uz to, i oni kOJi ga uzimaju redovito, te oni koji ga uzimaju povremeno, mogu si teško oštetiti jetra ako uzimaju velike količine lijeka i uz to piJu tri ili više alkoholnih pića na dan.

Obratite pozornost na doze

Problemi s paracetamolom gotovo uvijek se pojavljuju kao posljedica doza daleko većih od najveće preporučene doze (4 000 mg na dan). Kod starijih osoba i onih koje već pate od neke bolesti jetara, čak i umjereno prekoračena doza može biti opasna. Vodite računa o tame koliko ste tableta koji dan uzeli. Pokušajte jedanput na dan izbrojiti tablete kako ne biste uzeli više od te količine. Ako vas bolovi navode na pomisao da uzmete više tableta, trebali biste se savjetovati sa svojim liječnikom.

Još jedno upozorenje - može biti opasno uzimati paracetamol dok postite. Istraživanje iz 1994. godine, objavljeno u časopisu Američkog liječničkog udruženja, dokazalo je da osobe koje poste, ili ne jedu bilo zbog gripe, bilo zbog želučane viroze, ako uzimaju „umjereno prekoračene doze“ paracetamola - između 4 000 mg (najviša preporučena doza) i 10 000 mg na dan - povećavaju rizik od oštećenja jetara.

Paracetamol ima više vrlina nego mana

U usporedbi sa skupinom NSAR·a protiv bolova, paracetamol:

·         je blaži za želučano-crijevni sustav i nosi manji rizik od želučanog krvarenja ili čireva

·         nosi manju vjerojatnost da će nakon duljeg uzimanja povisiti krvni tlak

·         nosi manju vjerojatnost da će uzrokovati bolesti jetara ili bubrega

·         nosi manju vjerojatnost da će međusobno djelovati s drugim lijekovima

 

Lijekovi katkad prestaju djelovati nakon više mjeseci ili godina ublazivanja bolova. Ta se pojava zove tahifilaksija. Iako razlog tomu moze biti nepoznat, vaš liječnik ima dvije mogućnosti: povećati dozu ili propisati novi lijek. Lijek koji prije nije djelovao, moze se katkad propisati mjesecima ili godinama nakon toga te će ponovno biti uspješan.

ČINJENICA - Uzimanje paracetamola uz hranu i izbjegavanje alkohola može smanjiti rizik od oštećenja bubrega.

 

Comments powered by CComment