fbpx

Sve su brojniji dokazi koji pokazuju da kemijski spojevi nazvani slobodni radikali mogu igrati ulogu u uzrokovanju bolesti povezanih sa starenjem, uključujući sive mrene, bolesti srca, neke vrste raka i osteoartritis. Dobra je vijest da kemijski spojevi, nazvani antioksidansi - osobito vitamini C, E i beta-karoten koji se nalaze u mnogom voću i povrću - mogu neutralizirati slobodne radikale i spriječiti ih da počine štetu.

Njemačko istraživanje otkrilo je da uzimanje 1 200 mg vitamina E na dan smanjuje bolove i jutarnju ukočenost te pojačava snagu stiska kod osoba koje pate od reumatoidong artritisa isto toliko uspješno kao i lijek diklofenak - a bez želučanih poremećaja. Ipak, Britanski nacionalni ljekopis (engl. kratica BNF) upozorava da uzimanje više od 1 000 mg na dan može uzrokovati proljev i bolove u trbuhu.  Osobe koje preko recepta uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse) ili aspirin, trebaju se prije uzimanja vitamina E (koji također djeluje protiv zgrušavanja krvi) savjetovati sa svojim liječnikom.

Suzbijanje štete

Slobodni radikali stalno se stvaraju unutar stanica - u zglobovima i drugdje - u sklopu prirodnog metabolizma dok stanice sagorijevaju kisik kako bi proizvele energiju. Istraživanja su poka:ala da ti kemijski spojevi mogu oštetiti hrskavicu i mogu pridonijeti oštećenju do kojeg dolazi u zglobovima napadnutima artritisom.

Pa, može li vam onda prehrana bogata vitaminima antioksidansima - ili njihovo uzimanje u obliku dodataka prehrani - pomoći da OA držite pod kontrolom ili možda barem smirite njegove simptome? I prijašnja i nedavna istraživanja upućuju na to da je odgovor »da«.

Poznato istraživanje srca »Framingham«, u kojem su istraživači ratih stanovnike Framinghama u Massachusettsu gotovo 50 godina, bacilo je svjetlo i na druge zdravstvene probleme uz bolesti srca. U jednom istraživanju, istraživači projekta »Framingham« tražili su dokaze osteoartritisa koljena kod 640 osoba koje su dva puta pregledane s razmakom od približno deset godina. Ispitanici su također ispunjavali upitnik o svojim prehrambenim navikama.

Istraživanje je dokazalo da su osobe koje su na dan uzimale više od 180 mg vitamina C imale čak tri puta manje izglede da im se OA pogorša tijekom deset godina nego osobe koje su uzimale polovicu te količine - ta je prednost proizišla uglavnom iz usporenog propadanja hrskavice. Osim toga, osobe oboljele od OA-a koje su uzimale umjerene ili velike količine vitamina C imale su mnogo manje izglede da im se pojave bolovi u koljenu.

Istraživanje koje su vodili istraživači na epidemiološkom odjelu Kampanje za istraživanje artritisa na Sveučilištu u Manchesteru, zajedno s Ministarstvom zdravstva na Sveučilištu u Cambridgeu, potvrdilo je da prehrana siromašna voćem i povrćem - osobito onim koje sadržava vitamin C - povećava rizik obolijevanja od upalnog artritisa. 

Između 1993. i 1997. godine prikupljeni su podaci o zdravlju i prehrambenim navikama oko 25 000 osoba. Unutar sljedećih osam godina ponovno su ispitani, kako bi se ustvrdilo tko je od njih obolio od upalnog poliartritisa. U tih osam godina zabilježena su 73 slučaja; prema nalazima istraživanja bilo je jasno da je prehrana siromašna voćem, povrćem, voćnim šećerom i vitaminom C iz hrane povezana s većim rizikom od upalnog poliartritisa.

Podaci za vitamin E i beta-karoten u studiji »Framingham« također su pozitivni, ali ne i toliko dojmljivi kao za vitamin C. Osobe koje su uzimale najveće količine beta-karotena imale su upola manji rizik od pogoršanja OA-a u usporedbi s osobama koje su uzimale najmanje količine. A kada je riječ o vitaminu E, koristi su bile umjerene i ograničene na muškarce: oni koji su uzimali najviše vitamina E imali su znatno manje izglede da im se OA pogorša u usporedbi s muškarcima u najnižoj kategoriji.

Antioksidansi mogu pomoći i kod reumatoidnog artritisa. Dva mala istraživanja dokazala su da osobe koje unose malo vitamina C, E i beta-karotena imaju veće izglede oboljeti od reumtoidnog artritisa od osoba koje ih unose u većim količinama.

Zaključak

Prerano je preporučiti dodatke prehrani s antioksidansima za sprečavanje ili liječenje artritisa - dokazi o korisnosti dolaze od premalog broja istraživanja. No, ako ste zabrinuti jer ne uzimate svaki dan preporučenih pet do devet porcija voća i povrća, dopunjavanje vaše prehrane vitaminom C (antioksidans koji se čini najkorisnijim protiv artritisa) može biti dobra ideja.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment