fbpx

beach-jump

Na popisu posebno skupih lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nalaze se i tako zvani "biološki lijekovi" za liječenje nekih vrsti artritisa. Biološki lijekovi pripadaju novoj skupini lijekova koji se proizvode pomoću rekombinantne tehnologije i učinkoviti su u poticanju ili inhibiciji djelovanja prirodnih spojeva. Proizvode se u živim stanicama primjenom rekombinantne tehnologije.

Biološki lijekovi predstavljaju novu mogućnost liječenja bolesnika s reumatskim bolestima, koji ne reagiraju na uobičajene lijekove i metode. Ovi lijekovi djeluju na različitim razinama imunoloških procesa, koji igraju ključnu ulogu u razvoju reumatskih bolesti. Tako je na primjer, jedno od važnijih mjesta djelovanja su citokini koji potiću upalu i igraju ključnu ulogu u pojavi oštećenja kože i upale zglobova.

Tako za liječenje juvenilnog idiopatskog artritisa na listi se nalazi lijek etanercept (Enbrel). Za liječenje reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa i anksilozantnog spondilitisa nalaze se lijekovi: etanercept (Enbrel) , infliksimab (Remicade) i adalimumab (Humira).

Za liječenje reumatoidnog artritisa na listi posebno skupih lijekova od studenog 2010 .g. nalaze se i lijekovi rituksimab (Mabthera) te tocilizumab (RoActemra).

"Većina bolesnika opravdano se pita:"Hoće li zdravstveno osiguranje odobriti moje liječenje ovim skupim lijekovima?"

Da bi osoba stekla pravo na liječenje ovim lijekovima mora biti zdravstveno osigurana u RH. Osigurane osobe ostvaruju pravo na posebno skupe lijekove na osnovi odobrenja liječničkog povjerenstva za lijekove u bolničkoj ustanovi u kojoj se osigurana osoba liječi. Bolničko povjerenstvo donosi svoju odluku u skladu s medicinskom indikacijom.

Dakle, ako imate neku od navednih dijagnoza, te ako postojeće terapije jeftinijim lijekovima ne daje zadovoljavajuće rezultate, tada bolesnik može svog lječnika zatražiti da vas uputi na lječničničko povjerenstvo, koje bi vam trebalo odobriti korištenje nekog od gornjih lijekova na račun HZZO-a.

Comments powered by CComment