fbpx

Njemačka studija je pokazala da lijek methotrexate kada se primjenjuje oralno ima sličan efekt kao i intravenozna primjena.

Prema najnovijoj studiji, objavljenoj 30. svibnja 2012 u časopisu Arthritis Care & Research, lijek koji se koristi u liječenju artritisa methotrexate kada se primjenjivao u obliku tablete bio je jednako efikasan kao i primjena injekcijom u dugotrajnom liječenju djece koja boluju od juvenilnog artritisa.

S obzirom da obje primjene ovog lijeka imaju sličnu incidenciju negativnih nus-pojava, istraživači su došli do zaključka da bi djeca mogla lijek primjenjivati oralno, umjesto da prolaze kroz neugodna iskustva primjene injekcije.

Istraživači su do ovog zaključka došli pregledom baze podataka liječenja djece koja boluju od artritisa. Njemački istraživači usporedili su 150 pacijenata koji su dobivali methotrexate injekcijom s 250 pacjenata koji su lijek uzimali oralno. Pacijenti su u prosjeku imali 10 godina i svi su uzimali komparabilne doze. Nakon šest mjeseci, otprilike tri četvrtine pacijenata pokazali su odgovor na lijek, uključujući 72% onih koji su uzimali tabletu te 73% onih koji su koristili injekcije.

Barem jedna nus-pojava prijavljena je u 27% pacjenata koji su lijek dobivali injekcijom i u 22% pacjenata koji su lijek dobivali u obliku tablete. Jedanaest posto pacijenata koji su lijek dobivali injekcijom prestalo je s primjenom lijeka u usporedbi s pet posto pacijenata koji su lijek uzimali u obliku tablete. Većina djece koja su primala methotrexate imala su značajna poboljšanja u simptomima artritisa, ali do potpune remisije bolesti ipak nije došlo.

Methotrexate (tvorničko ime Rheumatrex) je jedan od najuobičajenijih antireumatskih lijekova u prvoj liniji  liječenja artritisa. Juvenilni idiopatski artritis ili juvenilni reumatoidini artritis pogađa 10-100 od 100 000 djece mlađih od 16 godina. To je najčešća kronična inflamatorna bolest u djece.

Većina pedijatrijskih reumatologa smatra da je primjena lijeka methoxetrata injekcijom učinkovitija nego oralna primejna, ali ova njemačka studija pokazuje suprotno. Potrebna su daljnja istraživanja što uključuje kontrolirane kliničke studije- zlatnog standarda u odlučivanju metode primjene lijekova.

Tablete lijeka methotrexate ne mogu se za sada kupiti u Hrvatskoj, ali se mogu nabaviti u Sloveniji.

Izvor: U.S.News & World Report

Comments powered by CComment