fbpx

Najnovije oružje farmaceutskih sredstava protiv bolova koji potječu od artritisa novi je razred nesteroidnih antireumatika (NSAR-a) zvan Inhibitori COX-2. U usporedbi sa standardnim NSAR-ima, ti novi lijekovi koji se izdaju na recept nose manji rizik od uzrokovanja krvarenja i drugih želučano-crijevnih problema.

To je dobra vijest za 30 posto korisnika NSAR-a za koje se procjenjuje da imaju dugotrajne želučano-crijevne probleme kao posljedicu uzimanja starijih lijekova, te za 10 posto korisnika koji su bili prisiljeni prestati uzimati NSAR zbog neugodnih nuspojava.

Način djelovanja

Svi lijekovi NSAR olakšavaju bolove U osnovi na isti način - blokiranjem enzima koji se zove ciklooksigenaza, ili COX. Kao što je spomenuto, taj enzim proizvodi prostaglandine, važne kemijske spojeve koji u tijelu imaju mnogo raznih funkcija.  Nedavno, 1991. godine, istraživači su otkrili da COX dolazi u dvama oblicima: COX-1 - koji proizvodi korisne prostaglandine koji održavaju želučano-crijevni sustav obložen zaštitnom sluznicom - i COX-2, koji su odgovorni za proizvodnju onih prostaglandina koji igraju veliku ulogu kod uzrokovanja bolova i upale u tijelu. Blokiranje enzima COX-1 zato se smatralo lošim.
Standardni lijek NSAR ima grub i jednostavan pristup enzimima COX: on olakšava bolove i upalu blokirajući COX-2, no nažalost blokira i COX-1, što čini vaš želučano-crijevni sustav osjetljivim na nadražaje koji mogu uzrokovati čireve i krvarenje. Tu nastupaju inhibitori COX-2, NSAR-i osmišljeni da djelu:. samo na enzime COX-2.

Što je točno, a što nije

Godine 1996. meloksikam je postao prvi inhibitor COX-2 koji je dobio odobrenje za uporabu u UK-u. Celekoksib je odobren 2000. godine. U skoroj budućnosti na tržištu bi se mogli pojaviti dodatni inhibitori COX-2. Iako inhibitori COX-2 nude drugačiji način liječenja artritisa, važno je imati umu sljedeće:

  1. Mnoga su istraživanja koja su uspoređivala inhibitore COX-2 sa standardnim NSAR-ima pokazala da inhibitori COX-2 nisu učinkovitiji protiv bolova i upale. Ako uzimate standardni NSAR koji vam dobro djeluje i uz to ne uzrokuje nikakve probleme, prelazak na jedan od inhibitora COX-2 za vas ne mora značiti napredak.
  2. Iako inhibitori COX-2 mogu uzrokovati manje želučano-crijevnih problema nego standardni NSAR-i, nije istina da oni ne nose nikakav rizik. Klinička istraživanja pokazuju da se kod osoba koje uzimaju inhibitore COX-2 i dalje pojavljuju čirevi, nadražaj i i drugi problemi.
  3. Inhibitori COX-2 puno su skuplji od standardnih NSAR-a što može biti važno budući da se liječnici opće prakse sve jače potiču na odabir lijekova koji su najekonomičniji.
  4. Za razliku od aspirina, inhibitori COX-2 ne sprečavaju zgrušavanje krvi, tako da ne pomažu protiv srčanog udara ili kapi te zapravo mogu donijeti povećani rizik onim osobama koje već pate od bolesti srca. Takve osobe ne bi trebale uzimati inhibitore COX-2.

Osobe koje trebaju inhibitor COX-2, ali su alergične na sulfa lijekove trebale bi izbjegavati celekoksib, koji može uzrokovati slične alergijske reakcije. Meloksikam ne uzrokuje takve reakcije.

Jesu li inhibitori COX-2 lijek za vas?

Sljedeća vam pitanja mogu pomoći da otkrijete možete li biti kandidat za liječenje inhibitorima COX-2:

  1. Patite li od bolesti srca ili imate povećan rizik obolijevanja od takve bolesti? (Rizik vam je povećan ako patite od šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka, visoke razine kolesterola.) Ako je vaš odgovor »da«, inhibitori COX-2 nisu za vas. U suprotnom, čitajte dalje.
  2. Patite li trenutačno ili ste nekada patili od čira?
  3. Jeste li u prošlosti teško podnosili standardne lijekove NSAR?
  4. Uzimate li trenutačno neki kortikosteroid? (Osobe koje uzimaju prednizolon ili druge kortikosteroide nose povišeni rizik od želučanocrijevnog krvarenja)

Ako je na jedno ili više od gornjih triju pitanja vaš odgovor »da«, liječenje inhibitorima COX-2 može biti vaše rješenje.

U skladu s istraživanjem objavljenim u srpnju 2000. godine u časopisu Annals of Internal Medicine, inhibitori COX-2 celekoksib i meloksikam nisu ništa sigurniji od standardnih NSAR-a kada je riječ o narušavanju funkcije bubrega kod zdravih starijih osoba. Ako ste stariji od 65 godina, a redovito zbog artritisa uzimate celekoksib, meloksikam, iti bito koji drugi NSAR, zamolite svojeg liječnika da vas uputi na pretrage krvi kojima bi se pratite funkcije vaših bubrega.

Različiti NSAR-i, različiti rizik

U UK-u je jedan do dva posto svih pacijenata koji uzimaju NSAR-e primljeno u bolnicu zbog štetnih učinaka lijekova na želučano-crijevni sustav. Također je procijenjeno da se između 2.500 i 3.000 smrtnih slučajeva svake godine može pripisati uzimanju tih lijekova. Unatoč tomu, upotreba NSAR-a raste pa se može reći da zaneseniji potrošači riskiraju. Istraživanja su pokazala da neki lijekovi NSAR imaju veće izglede uzrokovati teške probleme nego ostali.

Nizak rizik

** celekoksib,  etodolak , ibuprofen

** meloksikam,  nabumeton

Srednje visok rizik

diklofenak

ketoprofen

naproksen

Visok rizik

acetilsalicilna kiselina*

diflunisal

fenbufen

indometacin

meklofenamat

piroksikam

* Više od tri tablete po 325 mg na dan

** Ne bi trebale uzimati osobe sa srčanim bolestima ili s rizikom od njihova razvoja

Status meloksikama kao lijeka COX-2 u SAD-u je pod sumnjom

U SAD-u je Uprava za hranu i lijekove odobrila meloksikam kao NSAR 2000. godine, ali se suprotstavila njegovu svrstavanju pod inhibitore COX-2, budući da se za njega tvrdi kako selektivno inhibira COX-2
u terapijskim dozama. Prema mišljenju Uprave za hranu i lijekove, lijekovi označeni kao inhibitori COX-2 moraju napadati isključivo COX-2 - čak i u dozama dvostruko većim od njihovih terapijskih doza- a meloksikam ne udovoljava tom standardu. U UK-u meloksikam je bio odobren kao inhibitor COX-2 1996. godine. Usporedna istraživanja jasno su pokazala da on uzrokuje manje nuspojava od standardnih NSAR-a. 

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment