fbpx

Biološki lijekovi

Etanercept - taj revolucionaran, no iznimno skup DMARD ( eng. Disease-modifying antirheumatic drugs ili u prijevodu lijekovi koji modificiraju tijek bolesti) snove generacije odobren je u UK-u 2000. godine. Etanercept se upotrebljava za liječenje blagog do srednje teškog reumatoidnog artritisa, a daje se injekcijom dvaput na tjedan. Klinička ispitivanja pokazala su da se lijek dobro podnosi te da je ujedno i učinkovit, ublažujući bolove i jutarnju ukočenost te smanjujući oticanje zglobova i njihovu osjetljivost. Godine 2002. osvojio je »Prix Galien«, najcjenjeniju nagradu za inovativan lijek u UK-u.

Način djelovanja

Etanercept je »dizajnerski lijek« ciljano izrađen kako bi snizio razine čimbenika nekroze tumora (TNF), bjelančevine koju proizvodi imunosustav, a koja, čini se, igra glavnu ulogu kod uzrokovanja i upale i oštećenja zglobova kod reumatoidnog artritisa. Za TNF je također otkriveno da je upleten u druge kronične zdravstvene probleme, uključujući upalnu bolest crijeva i kongestivno zatajenje srca. Djelovanje etanercepta usmjereno je na najpoznatiji oblik te bjelančevine, INF-alfa.
U malim dozama, TNF igra korisnu ulogu za imunosnu reakciju tijela pomažući u staničnom popravku. No, kod reumatoidnog artritisa i nekih drugih poremećaja imunosustava, proizvodi se previše TNF-a pa on na kraju uništava zdravo tkivo kao što su srčani mišić (kod kongestivnog zatajenja srca) te hrskavica i kosti (kod reumatoidnog artritisa).

Kako bi oštetio stanicu, TNF se mora prvo uhvatiti za posebne molekule na njezinoj površini zvane receptori TNF-a. Etanercept se u osnovi sastoji o milijuna umjetnim putem dobivenih receptora TNF-a. Kada se etanercept uštrca u krvotok, ti receptori pokupe TNF alfa iz krvotoka, što sprečava hvatanje te bjelančevine za stanice i nastanak upalne reakcije.

Pomoć gdje je najpotrebnija

Na etanercept se gleda kao na velik napredak u liječenju reumatoidnog artritisa, jer pomaže većini pacijenata koji nisu imali koristi ni od jednog drugog načina liječenja. Također se pokazalo da je učinkovit kod djece koja pate od juvenilnog oblika spomenute bolesti.

Iako se etanercept daje injekcijama, može se uzimati i kod kuće, prodaje se u prethodno napunjenim štrcaljkama (lijek se mora drža u hladnjaku budući da je riječ o prirodnoj bjelančevini koja se na sobnoj temperaturi može raspasti.) Uz trošak od približno 85 000 kn na godinu, liječenje etanerceptom trenutačno je najskuplji od svih načina liječenja reumatoidnog artritisa.

Nuspojave

Neki su pacijenti izvjestili o blagim reakcijama mjestu uštrcavanja i o infekcijama gornjih dišnih putova. Etanercept je uzrokovao malo štetnih učinaka u kliničkim ispitivanjima. Unatoč tomu, neki su stručnjaci izrazili zabrinutost da taj lijek, budući da zapravo gasi dio imunosne reakcije, može povisiti rizik pacijenata od limfoma i drugih vrsta raka.

Infliksimab

Taj »dizajnerski lijek« koji je odobren za liječenje reumatoidnog atritisa 1999. godine, također blokira djelovanje čimbenika nekroze tumora, ali djeluje drugačije od etanercepta. Infliksimab se sastoji od milijuna istovjetnih protutijela, zvanih monoklonalna protutijela, koji su bili sintetizirani tako da budu usmjereni na TNF-alfa. Kao i etanercept, Infliksimab može dovesti do znatnog poboljšanja kod pacijenata koji boluju od reumatoidnog artritisa, koji nisu reagirali na druge načine liječenja.

Način djelovanja

Baš kao što se i naša prirodna protutijela hvataju za bakterije i viruse pa ih uništavaju, infliksimabova protutijela hvataju se na TNF-alfa i deaktiviraju ga. To znatno smanjuje količinu slobodnog TNF-alfa koji uzrokuje upalu i oštećenje zglobova.
lnfliksimab se daje intravenozno, a daje ga stručni zdravstveni radnik u postupku koji traje oko 2 sata. Daje se svakih četiri ili osam tjedana. Jedna godina liječenja infliksimabom stoji oko 80 000 kn.

Prema istraživanju objavljenom u travnju 2000. godine u časopisu US Journal of Rheumatology, višestrukim dozama infliksimaba uzimanima zajedno s metotreksatom može se postići dugoročno suzbijanje reumatoidnog artritisa. U jednom istraživanju provedenom na pacijentima u trima medicinskim centrima, kombinirano liječenje zaustavilo je napredak bolesti do 40 tjedana. Većina pacijenata pokazala je znatno poboljšanje nakon jednog ili dva tjedna liječenja.

Leflunomid - Tradicija lijekova koji se uzimaju na usta

Ako ne volite injekcije, svidjet će vam se DMARD leflunomid, koji se može uzimati na usta, obično u tabletama od 10, 20 ili 100 mg. Zapravo, obično se propisuje početna »udarna« doza od 100 mg na dan prva tri dana, a nakon toga po 20 mg svaki dan. Pacijentima koji pate od nuspojava doze se mogu smanjiti na 10 mg na dan.

Način djelovanja

Umjesto da se usredotoči na TNF-alfa, kao što je slučaj s najnovijim DMARD-ima etanerceptom i infliximabom, leflunomid djeluje tako da onesposobljuje limfocite, bijele krvne stanice koje igraju ulogu kod napada imunosustava na zglobove. On to postiže neutralizirajući jedan enzim u bijelim krvnim stanicama. Istraživanja pokazuju da je leflunomid za usporavanje napretka oštećivanja zglobova pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa učinkovit barem koliko i metotreksat. jednako obećavajuće je to što 40 do 60 posto pacijenata reagira na uzimanje toga lijeka.

Nuspojave

Budući da je leflunomid prilično nov, ne postoje podaci o mogućim dugoročnim nuspojavama. Vaš bi liječnik trebao provoditi česte pretrage, barem u početku liječenja, kako bi nadgledao njegove učinke na vaše tijelo.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment