fbpx

mlijeko kostRezultati  istraživanja objavljeni u časopisu „Osteoarthritis and Cartilage“ pokazali su da laktoferin utječe na hrskavične stanice dvojako. Vežući se za poseban receptor na kondrocitima izaziva njihovu proliferaciju odnosno umnožavanje stanica i rast istih. Istovremeno laktoferin aktivira proteaze, enzime čija je zadaća razgradnja i "čišćenje" oštećenog tkiva da bi se stvorili uvjeti za anaboličke procese, odnosno rast nove, zdrave hrskavice.

Upala je odgovor organizma na oštećenje stanica. Njezina je zadaća pomoću  upalnih faktora potpuno otkloniti odnosno razgraditi nefunkcionalno i oštećeno tkivo, te stvoriti uvjete za rast novih stanica.

Prilikom upale ili oštećenja hrskavice jedini izvor za obnovu su kondrociti, hrskavične stanice koje se nalaze u njezinim dubljim slojevima. Njihovim rastom i umnožavanjem bit će zamijenjene oštećene stanice.

Upala je odgovor organizma na oštećenje stanica. Njezina je zadaća pomoću  upalnih faktora potpuno otkloniti odnosno razgraditi nefunkcionalno i oštećeno tkivo, te stvoriti uvjete za rast novih stanica.

Prilikom upale ili oštećenja hrskavice jedini izvor za obnovu su kondrociti, hrskavične stanice koje se nalaze u njezinim dubljim slojevima. Njihovim rastom i umnožavanjem bit će zamijenjene oštećene stanice.

Posebni upalni faktori iz upalnih stanica, neutrofila, odgovorni su za obnavljane hrskavice. To su različiti enzimi i proteini sa specifičnim ulogama. Neki od njih potiču upalu i razaraju tkivo kao na primjer: kolagenaze, elastaze, mijeloperoksidaze, interleukini, transformirajući faktor rasta (TGF), dok drugi imaju protuupalno djelovanje, inhibirajući protuupalne faktore. Svi upalni faktori djeluju u svojevrsnoj ravnoteži, podjednako je djelovanje onih koji potiču i onih koji inhibiraju upalu, te u konačnici dovode do obnove hrskavice. Međutim i najmanji disbalans među njima može dovesti do prevladavanja faktora koji potiču upalu i razgrađuju tkivo, tako da rezultat može biti potpuno razaranje, a ne cijeljenje hrskavice.

Upalne stanice, neutrofili, dolaze na mjesto ozljede, iz svojih granula otpuštaju već ranije spomenute faktore upale, među kojima je i laktoferin, te se njegova lokalna koncentracija u sinovijalnom tkivu povećava i nekoliko puta. Izvorno je laktoferin poznat kao jedna od proteinskih komponenti obrambenog sustava pogotovo po svojoj sposobnosti onemogućavanja rasta bakterija, a u novije doba ispituju se i druge njegove uloge.

Istraživanje „Prijenos signala i metabolizam kondrocita moduliran je laktoferinom“ proveli su: N. Brandly et al., znanstvenici sa bečkog Medicinskog fakulteta, Instituta za medicinsku kemiju i Opće bolnice u Beču. Promatrana je koncentracija laktoferina i njegov utjecaj na regeneraciju hrskavice. Kao kontrola korišten je TGFβ1, upalni čimbenik za kojeg je već ranije poznato da ima pozitivan utjecaj na regeneraciju i cijeljenje hrskavice.

Rezultati tog istraživanja objavljeni su u časopisu „Osteoarthritis and Cartilage“ i pokazali su da laktoferin utječe na hrskavične stanice dvojako. Vežući se za poseban receptor na kondrocitima izaziva njihovu proliferaciju odnosno umnožavanje stanica i rast istih. Istovremeno laktoferin aktivira  proteaze, enzime čija je zadaća razgradnja i "čišćenje" oštećenog tkiva da bi se stvorili uvjeti za anaboličke procese, odnosno rast nove, zdrave hrskavice.

Nadalje, u ovom istraživanju utvrđeno je  laktoferin u visokim dozama  inhibira stvaranje agrekana, proteoglikana, jednog od glavnih sastavnica hrskavice. Može se pretpostaviti da visoke koncentracije laktoferina u kratkom vremenskom razdoblju jesu korisne i nužne pri remodelaciji i obnovi hrskavice, međutim prisutnost visokih koncentracija laktoferina kroz dulje vremensko razdoblje nije poželjno. 

Koje doze i u kojem vremenskom razdoblju daju najbolje rezultate za regeneraciju hrskavice? 

Odgovor na to pitanje utvrdila je Europska agencija  za sigurnost  hrane (EFSA) koja je laktoferin  odobrila kao  siguran dodatak prehrani (EFSA Journal 2012;10(7):2811). Laktoferin se  može koristiti u prehrani dojenčadi i odraslih osoba.  Na osnovu postojeće znanstvene literature je utvrđeno da dojenčad mogu konzumirati do 1100 mg laktoferina na dan (u obliku dojenačke hrane). Odrasle osobe mogu koristiti 2,1 mg laktoferina po kilogramu tjelesne težine, odnosno 168 mg na dan za osobu od 80 kilograma.  Tijekom brojnih kliničkih ispitivanja je utvrđeno da se laktoferin može neprekidno  uzimati tijekom  12 mjeseci, dok za dulje uzimanje ne postoje adekvatni podatci.

Gdje se u Hrvatskoj može kupti laktoferin?

Osteol™ je visoko pročišćeni laktoferin iz sirutke kojega je istražila i patentirala francuska tvrtka Nexira. Osteol je u kliničkim ispitivanjima dokazao učinkovitost i značajno sinergijsko djelovanje u kombinaciji s drugim sastojcima protiv osteoartritisa.

Laktoferin (Osteol™) je jedan od tri aktivna sastojka koji čine Renarthro - dodatak prehrani za očuvanje zdravlja zglobova.  Renarthro se može kupiti u većini bolje opremljenih ljekarni u Hrvatskoj ili u web trgovini portala Moj-artritis.com. 

Renarthro je  kombinacija ekstrakta tamjana, ekstrakta smirne i Osteola. Ova kombinacija sastojaka  jedinstvena je u svijetu i zaštićena patentom. Inovacija koju je tvrtka Farmavita d.o.o. patentno zaštitila, očituje se u tome da učinkovitost Renarthra nije jednostavan zbroj djelovanja pojedinačnih komponenti, već se radi o sinergiji pri čemu se djelovanje svakog sastojka nadopunjuje u kombinaciji s drugim sastojcima.
{mijoshop id=34,image=1:150:250,name=1,price=1,button=1}

Comments powered by CComment