fbpx

Glukozamin, kondroitin sulfat i njihova kombinacija u liječenju boli pri osteoartritisu koljena

Osteoartritis je degenerativna zglobna bolest, nepoznatog uzroka, u kojoj dolazi do uništenja hrskavice i promjena na kostima oko zgloba i naposljetku poremećaja u pokretljivosti samog zgloba. To je ujedno i najčešća zglobna bolest u općoj populaciji. Procjenjuje se da pogađa više od 20 milijuna Amerikanaca, a očekivanja su da će se te brojke u narednih 20 godina i udvostručiti. Simptomi bolesti kao što su bol u zglobovima, oteklina, ukočenost  i  ograničena pokretljivost zgloba znatno utječu na kvalitetu života pojedinca. Današnja terapija uglavnom je simptomatska i odnosi se na liječenje boli, a ne samog uzroka bolesti. Najviše se koriste analgetici i nesteroidni protuupalni lijekovi, međutim njihovo djelovanje nije potpuno, ne djeluju na sve simptome bolesti već samo otklanjaju bol a isto tako je upitna i sigurnost njihova dugotrajnog korištenja u pogledu kardiovaskularnih i gastrointestinalnih nuspojava.

Glukozamin i kondroitin sulfat zapravo su komponente zdrave hrskavice ali koriste se i kao dodaci prehrani za ublažavanje simptoma osteoartritisa. Ranije provedene analize sugeriraju potencijalno dobro djelovanje ovih pripravaka, međutim upitna je znanstvena kvaliteta tih studija.

Znanstvenici  dr. D. O. Clegg et al. sa 16 američkih medicinskih fakulteta i zdravstvenih ustanova, proveli su istraživanje „Glukozamin, kondroitin sulfat i njihova kombinacija u liječenju boli pri osteoartritisu koljena“ sa ciljem stroge procjene efektivnost i sigurnosti navedenih pripravaka. U studiju je bilo uključeno 1500 pacijenata koji su imali bar 40 godina, klinički (bol u koljenu u zadnjih 6 mjeseci) i radiološki dokaz  osteoartritisa (osteofite, koštane izrasline u koljenom zglobu vidljive na rendgenskoj snimci). Sudionici su prema intenzitetu boli u koljenu bili raspoređeni u dvije velike skupine, oni sa blagom boli, te oni sa umjerenom do jakom boli. Unutar tih dviju podgrupa, oblikovano je 5 manjih koje su primale različitu terapiju kroz 24 tjedna. Jedna je skupina primala 1500 mg glukozamina dnevno, druga 1200 mg kondroitin slufata, treća kombinaciju tih lijekova u istim dozama, dok je četvrta skupina primala nesteroidni analgetik, celekoksib, a posljednja samo placebo. Svim pacijentima je dnevno bilo dopušteno uzeti do 4000 mg paracetamola kao „spas terapiju“ pri intenzivnoj boli. Nakon početne evaluacije pacijenti su redovito kontrolirani, a također svi preparati korišteni u istraživanju bili su testirani od američke Agencije za hranu i lijekove.

Rezultati objavljeni u časopisu „The New England Journal of Medicine“ pokazali su da promatrajući sve sudionike i nema velike razlike među djelovanjem pojedinih pripravaka u konačnom smanjenju intenziteta boli, a slični su bili i rezultati što se tiče smanjenje oticanja zglobova i korištenja paracetamola kao „spas terapije“ . Iako, treba istaknuti da bol u koljenu najbrže se smanjila u skupini koja je uzimala celekoksib, nesteroidni antireumatik, dok se u ostalim grupama to odvijalo postupnije. Što se tiče smanjenja otoka, ukočenosti i poboljšanja ukupne funkcije koljena najbolji rezultati dokazani su u grupi koja je koristila kondroitin sulfat.  Rezultati su mnogo značajniji kada su se skupine  sa blagom i umjerenom do jakom boli promatrale zasebno.

U skupini sa umjerenom do jakom boli se kombinirani tretman za smanjenje boli u koljenu pokazao boljim od placeba za 25%, a također i u smanjenju pojave otoka, izljeva u zglobu i ukočenosti, međutim zbog malog broja pacijenata u navedenoj grupi i izostankom značajnijeg poboljšanja kod ostalih ispitanika ne može se izvesti pozitivan zaključak o združenom djelovanju kondroitin sulfata i glukozamina na simptome osteoartritisa. Sama studija zapravo ima i mnoga ograničenja kao na primjer pristranost i očekivanje poboljšanja od strane ispitanika, a i većina pacijenata, njih 78% pripadali su skupini sa ionako blagim simptomima što može smanjiti mogućnost da se detektira bilo kakva promjena. Što se tiče bilo kakvih terapeutskih odluka i liječnici i pacijenti moraju biti svjesni da je ovo istraživanje pokazalo da najbrže djelovanje u liječenju simptoma osteoartritisa ima zapravo nesteroidni antireumatik, celekoksib, dok je za potencijalnu učinkovitost ostalih pripravaka potrebno još dokaza.

Izvor:

Daniel O. Clegg et all. Glucosamine, Chondroitin Sulfate, and the Two in Combination
for Painful Knee Osteoarthritis. N Engl J Med 2006;354:795-808.

Comments powered by CComment