fbpx

Prema kršćanskoj tradiciji trojica mudraca stigli su u Betlehem, poklonili se Isusu i darovima priznali Kralja nad kraljevima. Ti darovi bili su zlato, smirna i tamjan. Ova su blaga bila cijenjena davno prije biblijskih vremena uglavnom zbog obrednih korištenja, no posebno zanimljiva bila je njihova uloga u medicini. Istraživanje doktora Hirsona objavljeno 1988. u časopisu 'Journal of the Royal Society of Medicine' bavi se upravo time. Članak 'Zlato, tamjan i smirna' prikazuje njihovu uporabu u medicini kroz povijest.

Zlato se od prapovijesti dobivalo iz zlatonosnih stijena raznim postupcima. Dugi je niz godina bilo glavni predmet zanimanja alkemičara čiji je cilj bio pretvoriti neplemenite metale u zlato. Uz to predstavljalo je lijek za sve poznate bolesti i često se prepisivalo kod nesvjestice, povišene temperature i melankolije, ali i bolesti kao sifilis, vodene kozice, ospice i kod karcinoma. Tek 1719. engleski farmaceut John Quincy istaknuo je kako ljudski probavni sustav ne može probaviti zlato. Uočene su i ozbiljne nuspojave ponekad sa smrtnim ishodom pa se uporaba zlata znatno smanjila. U 20-om stoljeću pronađena je nova uporaba u borbi protiv tuberkuloze (Sanocrysin) i reumatoidnog artritisa (Myocrisin).

Tamjan i smirna su vrste smola cijenjene zbog svojih aromatičnih svojstava stoga su se često koristile u posmrtnim postupcima kremiranja pokojnika i mumificiranja, ali poznate su i zbog ljekovitih svojstava. Tamjan se dobiva cjeđenjem i sušnjem smole drva iz roda Boswellia. Preporučavan je kod liječenja gihta, zaustavljanja krvarenja i za tretiranje čireva i rana. Kada se žvače pogoduje zubima i desnima, a prokuhani prah koristi se za želučane smetnje u raznim arapskim zemljama i danas. Ekstrakcijom smole iz biljke roda Comminphora  dobiva se smirna ili mirta. Smatrala se korisnom za protiv raznih zaraznih bolesti i infekcija, često je upotrebljavana za želučane smetnje, čišćenje usne šupljine te u regulaciji metabolizma.

Hrvatska tvrtka Farmavita otkrila je da je za zaštitu i obnovu fleksibilnosti zglobova posebno pogodna jedna specijalna formulacija  ekstrakata iz tamjana, smirne i kosotruma.

U ovim su darovima ljudi tražili ono što im je bilo potrebno – tvar koja je djelotvorna u prevenciji svih zaraznih bolesti, ali i njihovu liječenju.

Suvremena znanost potvrdila je da tamjan sadrži bosvelijsku kiselinu, koja posjeduje snažna protuupalna i analgetička svojstva. Također je potvrđeno da ekstrakt smirne sadrži djelatne sastojke koji sprečavaju djelovanje enzima (kolagenaze, hijaluronidaze) odgovornih za razgradnju i degeneraciju hrskavice.

 Hrvatska tvrtka Farmavita otkrila je da je za zaštitu i obnovu fleksibilnosti zglobova posebno pogodna  kombinacija ekstrakata iz tamjana, smirne i kosotruma. Na bazi tog otkrića, Farmavita je razvila liniju proizvoda pod zajedničkim imenom Renarthro.  Inovacija koju je tvrtka Farmavita d.o.o. patentno zaštitila, očituje se u tome da učinkovitost Renarthra nije jednostavan zbroj djelovanja pojedinačnih komponenti, već se radi o sinergiji pri čemu se djelovanje svakog sastojka umnaža u kombinaciji s drugim sastojcima. Ova kombinacija ekstrakta tamjana, ekstrakta smirne i Osteola jedinstvena je u svijetu i zaštićena patentom.

Comments powered by CComment