fbpx

vjezbanje umirovljeniciU Maksimiru je otvoren specijalni park za tjelovježbu, projekt vrijedan 168 tisuća kuna, a građanima je na raspolaganju osam različitih sprava za vježbanje

U Domu za umirovljenike Maksimir je svi odmilja zovu "disanje". Uvijek je prva u parku za vježbanje i svima objašnjava važnost disanja tijekom tjelovježbe. Ksenija Mirić ima 86 godina, no i dalje se može pohvaliti pravim sportskim duhom. Obožava trčanje i ples. Jedne je godine čak osvojila četvrto mjesto na državnom prvenstvu u trčanju. No, posljednjih deset godina ima problema s bolovima u kukovima i prošla je čak tri operacije.

Dolazi svako jutro

Ksenija je, naime, jedna od najaktivnijih korisnika Doma za umirovljenike Maksimir gdje je otvoren park s novim spravama za fitness. Riječ je o projektu vrijednom oko 165 tisuća kuna kojeg je realizirala gradska četvrt Maksimir u suradnji s Domom za umirovljenike. Ukupno osam sprava za vježbanje, osim umirovljenika, mogu koristiti svi stanovnici različitih generacija.

– Ovo je super. Odsad ćemo se okupljati mi žene iz kvarta i dolaziti svaki dan ujutro oko 7 sati da vježbamo na spravama – komentirala je susjeda Biserka Mandić.

vjezbanje umirovljenici 2Gospa Trnčić već tri godine redovito vježba zbog problema s kralježnicom i osjeća se, kaže, mnogo bolje.

– Tjelovježba je izvrsna. To me spasilo. Prije sam morala nekoliko puta godišnje na terapije zbog kralježnice, a otkad vježbam, više ne. Baš osjećam velike promjene nabolje i radujem se što sada imamo ove kvalitetne sprave za vježbanje u dvorištu Doma – kazala je 64-godišnja Trnčić.

Dubravka Butković, osim što dva puta tjedno vježba nordijsko hodanje zbog kralježnice, ostale će dane, kaže, biti na spravama. – Sada mogu raditi specijalizirane vježbe uz stručno vodstvo – dodala je 62-godišnjakinja.

Stručno vodstvo

Predsjednik gradske četvrti Maksimir Stanko Gačić istaknuo je da ovim projektom žele pokazati kako se četvrt brine i o svojim umirovljenicima.

Kako vježbati

Početi polagano i vježbati do 40 minuta.

Prvi korak
Prije početka korištenja sprava za fitness potrebno je dobro se zagrijati uz lagane vježbe za razgibavanje cijeloga tijela.

Drugi korak
U početku polagano početi s vježbama na specijaliziranim spravama, a intenzitet vježbanja pojačavati ovisno o tjelesnoj spremi i zdravstvenom stanju.

Treći korak
Nakon otprilike pola sata do 40 minuta intenzivnog vježbanja na fitness spravama potrebno je lagano rastegnuti tijelo uz pravilno disanje.

Izvor: vecernji.hr

Comments powered by CComment