fbpx

Ančica Nakić podijelila je sa nama svoju priču 

Prije dvije godine pojavili su mi se bolovi najprije u lijevom stopalu, potom desnom, a onda i oba koljena. Preko mjesec dana sam imala temperaturu 38-39,5 C. Jako teško sam hodala. Nisam mogla pregibati nogu u koljenu. Uz to su mi bili i otečeni skočni zglobovi i koljena.

Dok sam u kolovozu pred šalterom čekala upis za jednu pretragu, srušila sam se pa su me odmah hospitalizirali. Bila sam u bolnici skoro 3 tjedna. Napravljeno je mnoštvo pretraga i dobiveni zbunjujući nalazi. Potom me otpuštaju na kućnu njegu uz terapiju kortikosteroidima (Decortin), Salazopirin, Arava. Prethodno mi je napravljena punkcija koljena i dobila sam Medrol.

 

Nekih 2 mjeseca sam bila bolje, a onda se odjednom opet počelo pogoršavati. Pojavili su se opet jaki bolovi, zatezanje u koljenima i bolovi u stopalima uz oticanje. Nisam znala zašto se događa pogoršanje iako sam redovno uzimala lijekove. Zato sam počela sama istraživati što mogu napraviti.

Naravno tada sam pročitala Lukino iskustvo i shvatila da je puno sličnosti s mojim iskustvom. Mislim da mi je presudno bilo izbacivanje glutena. Nakon 7-8 dana smanjili su mi se bolovi. Potom sam odradila ciklus terapije kefir+mljeveno laneno sjeme kroz 3 tjedna. Osjećam da mi se povećaje elastičnost i gibljivost u zglobovima.

Čitala sam knjigu koju je napisao Denis Delogu - "U Šumi" - kako sam nadišao tešku autoimunu bolest . Isto tako, korisne informacije sam izvukla iz bloga i knjige Anite Šupe. Čak sam mislila da ću kontaktirati i Luku Šimića, ali kako se stanje popravljalo, nije bilo potrebe.

Danas sam opet bila na kontroli. Osjećam se odlično i doktorica mi je rekla da se mogu pomalo "skidati" s kortikosteroida. Znači: za mjesec dana trebala bih biti slobodna od stalnih lijekova, osim što uzimam Euthyrox zbog Hashimota. Sretno i svima vama! :) 

Comments powered by CComment