fbpx

Hrana za artritis

Hranom se ne može izliječiti artritis, ali može učiniti bolest manje bolnom - ili ju još pogoršati...

Saznajte kako se hraniti ako imate problema sa artritisom i kojih je to 7 namirnica koje će olakšati bol u vašim bolnim zglobovima i pomoći vam da izgubite težinu. Saznajte koliko jesti, i koje su to 3 namirnice koje čine da stvar bude još gora....

Ljudi koji pate od artritisa konstantno pate od bolova i „pucketanja" u zglobovima. Samo male promjene u vašoj prehrani mogu dovesti do velikog poboljšanja i kontrole bolesti.

"Hrana nije lijek, ali neka hrana može učiniti vaše zglobove zdravijima", kaže Leslie Bonci, RD, direktor sportske prehrane u Klinici za ortopedsku kirurgiju na Sveučilištu u Pittsburghu.

Ne morate baciti svoje tablete protiv bolova, ali prehrana bogata ovim namirnicama može vas učiniti zdravijima, a možda i lakšima. Uostalom, svaki dobiveni kilogram sala oko trbuha je dodatnih 4,5 kg pritiska na zglobove.

Ovih 7 vrsta hrane pomaže kod artritisa ...

# 1: Masna riba

(losos, haringa, sardine) ili bilo koje druga vrsta hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su orasi, soja, laneno sjeme, kanola ulje i bučino sjeme

Zašto je dobra takva hrana: Omega-3 masne kiseline smanjuju proizvodnju supstanci koje uzrokuju upalu, i uz to inhibiraju enzime koji ih pokreću – to je "dvostruka korist", kaže Dr. Bonci.

Masna riba također sadrži vitamin D, koji pomaže u sprečavanju pojave oteklina i boli.

Istraživači su pomoću „Women's Health Study" utvrdili (studija je pratila 30,000 žena u periodu od 11 godina) da su one pacijentice koje su primale manje od 200 internacionalnih jedinica (IU) (oko 1 kg sardina) vitamina D dnevno iz prehrane imale 33% veću vjerojatnost razvitka reumatoidnog artritisa od žena koje su primale više vitamina D.

Koliko dnevo treba unijeti: Konzumirajte barem jedan gram omega-3 masnih kiselina dnevno u svojoj „artritis dijeti". Npr. 113 grama lososa ima u sebi 1,5 grama omega-3 masnih kiselina.

Drugi jednostavan savjet je dodavanje oraha (2,27 grama na četvrtinu šalice) u salatu ili lanenog sjemena (dvije žlice ima 3,51 grama) u žitarice.

U dane kada ne unosite omega-3 masne kiseline, povećajte unos vitamina D kroz dvije čaše nemasnog mlijeka. Provodite dnevno 10-15 minuta na suncu - sunčeva svjetlost aktivira proizvodnju vitamina D u vašem tijelu.

#2: Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Zašto je maslinovo ulje dobro kao hrana kod problema sa artritisom: Maslinovo ulje sadrži oleocanthal, koji blokira enzime koji su uključeni u proces upale. Oko 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja djeluje kao jedna desetina doze ibuprofena, prema studiji na Monnell Chemical Senses Center u Philadelphiji. To nije puno, ali male promjene u prehrani su dobre.

"Budući da maslinovo ulje nije bez kalorija (jedna žlica ima 119 kalorija), nemojte utažiti glad s njim", upozorava Bonci.

Koliko maslinovog ulja možemo konzumirati dnevno: jedna žlica na dan u salati, uz kruh ili povrće je dobra količina za optimalnu artritis dijetu.

# 3: Slatka paprika, agrumi i druge namirnice bogate vitaminom C

Zašto hrana bogata vitaminom C dobra u borbi protiv artritisa: Vitamin C štiti kolagen, glavni sastojak hrskavice. Premali unos takve hrane može povećati rizik za neke vrste artritisa. Istraživanje provedeno u Kanadi na 1317 muškaraca pokazalo je da su oni koji su konzumirali 1.500 miligrama vitamina C dnevno putem hrane ili putem nekih dodataka prehrani imali 45% manji rizik od gihta od onih koji su konzumirali manje od 250 miligrama dnevno.

Ali ne uzimajte tako visoke doze ako imate osteoartritis. Znanstvenici sa Duke University otkrili su da životinje koje uzimaju visoke doze vitamina C više od osam mjeseci (ekvivalent 1,500-2,500 mg dnevno kod ljudi) su pretrpjele gori oblik osteoartritisa koljena. Dakle, budite umjereni.

Koliko dnevo treba unijeti: Pokušajte sa 200-500 miligrama dnevno. Jedna naranča i šalica brokule ima oko 200 mg C vitamina. Usredotočite se na hranu, a ne dodatke prehrani:

"Namirnice koje imaju visok postotak vitamina C imaju i druge biljne hranjive tvari koje nećete dobiti od dodataka prehrani s vitaminom C," kaže Dr. Bonci.

Brokula i cvjetača, na primjer, imaju kemijske sastojke - indol-3-karbinol – koji nas mogu zaštititi od nekih vrsta raka, uključujući rak dojke.

Comments powered by CComment