fbpx

Med s kurkumom

Kurkuma i med zajedno predstavljaju jedan od najboljih prirodnih antibiotika na svijetu. Ova mješavina je još poznata pod nazivom zlatni med. Med je dobro poznat svima kao zdraviji zaslađivač, ali i kao namirnica koja jača imunitet, posebno kada se koristi u kombinaciji s ljekovitim biljem. Kurkuma je prije svega začin, koji se dominantno koristi u Aziji. Kurkuma ima u sebi sastojak kurkumin koji potencijalno ima velike terapeutske moći. Djeluje kao antioksidans, zatim antiinflamatorno i antikancerogeno. Kurkuma se još koristi za pripravljanje napitka pod nazivom zlatno mlijeko i naravno za spravljanje ovog zlatnog meda koji je prirodni antibiotik.

Kurkuma i med: prednosti

Kombinacija kurkume i meda uništava bakterije, koje su razlog nastanka bolesti, ali ne samo to. Kurkuma i med stimuliraju prirodni obrambeni mehanizam. Na taj način se jača imunitet i štiti nas od bolesti. Što je prednost ovog prirodnog antibiotika? Poznato je da antibiotici koji se prodaju u ljekarni, osim što liječe jednu bolest, mogu prouzročiti drugu. Na primjer, izliječe nas od bakterije, a prouzrokuju kandidu. Zatim sintetički antibiotici narušavaju normalnu crijevnu floru, mogu izazvati zatvor ili proljev. Kurkuma i med kao prirodni antibiotik, nemaju negativan efekt na crijevnu floru, naprotiv. Kurkuma i med poboljšavaju probavu i pomažu u uspostavljanju normalne crijevne flore.

Ovo može nekom izgledati kao poziv da ne treba više koristiti antibiotike iz ljekarne, nego samo kurkumu i med, ali nije tako. Činjenica je da ljudi previše koriste antibiotike i na svoju ruku, te da bi u mnogim slučajevima kurkuma i med bili dovoljni da ih zaštite. Antibiotike iz ljekarne treba koristiti samo u rijetkim situacijama i kad doktor procijeni da je to stvarno nepohodno, a ne za svaku i najobičniju prehladu.

Prema tome kada se pojave prvi simptomi prehlade, a vi umjesto da krenete u ljekarnu po antibiotik, vi uzmite kurkumu i med.

Kako se priprema zlatni med

1 punu žlicu praha od kurkume razmutite u 100 grama meda. Kada se dobro izmješa, smesu čuvajte u teglici. Možete je koristiti nekoliko dana. Što su kvalitetniji sastojci to je bolje. Kurkuma treba biti čista i kvalitetna, bez miješanja s drugim začinima.

med renarthroUkoliko umjesto običnog meda za pripravu zlatnog meda uzmete Renarthro med dobit ćete jedan izuzetno efikasan dodatak prehrani. Renarthro med je dodatak prehrani kojeg je razvila tvrtka Farmavita d.o.o., a namjenjen očuvanju zdravlja zglobova i kostiju. On  u svom sastavu sadrži med, proteine sirutke, ekstrakt smole tamjana, ekstrakt smole smirne (ekstrakt balzamovog drveta) te amonokiselnu lizin.  Renarthro med možete kupiti u bolje opremljenim ljekarnama ili u web-trgovini zajednice Moj-artritis. Renarthro med je znatno gušći od običnog meda pa preporučamo dodati nekoliko žlica jabučnog octa, kako biste ga razrijedili na zadovoljavajuću gustoću. 

 

Kako se koristi kurkuma i med

Kad osjetite prve simptome prehlade, pravi je trenutak za kurkumu i med. Med se inače uzima žličicom koja nije metalna. Uzimate pripremljeni zlatni med 3 dana. Svaki put kad se stavi u usta treba pričekati neko vrijeme da se rastopi i onda progutati. Prvi dan treba uzeti najviše i to više puta dnevno, drugi dan malo manje količinski i rjeđe, a treći dan najmanje. Napravljena količina treba biti dovoljna za tri dana.

med-i-kurkuma2

Ovaj preparat pomaže kod prehlade, respiratornih infekcija i slično.

Kurkuma i med mogu se koristiti povremeno i kad niste bolesni, radi prevencije. Može se jednostavno jesti žlicom, a može i rastopljeno u vodi, prohlađenom čaju ili mlijeku.

Moguća neželjena djelovanja kurkume

Smijete li koristiti zlatni med u slučaju upotrebe određenih lijekova, konzultirajte se s liječnikom. Ono što je poznato za kurkumu je to, da ona može sniziti tlak i šećer u krvi, prorijediti krv ako se troši u većim količinama i nije dobra za one koji pate od bolesti žuči.

Comments powered by CComment