fbpx

Prema mnogobrojnim provedenim istraživanjima, od osteoartritisa pati svaka druga osoba u dobi iznad 50 godina. Osteoartritis spada u grupu bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Poznat je još pod nazivima Artroza, Degenerativni artritis, ili Degenerativna bolest zglobova.

Šipak bi mogao biti jeftini i učinkoviti način liječenja reumatoidnog atritisa, pokazala su nova njemačka i danska istraživanja. U njemačkom i danskom ispitivanju, koje je trajalo 6 mjeseci, sudjelovalo je 75 ispitanika, uglavnom žena. Jedna skupina uzimala je pripravak od šipka LitoZin, dok je druga uzimjala placebo. U skupini koja je uzimala šipak aktivnost se povećala za 20-25 posto, dok se broj zglobova koji su izazivali bol ili neugodnost spustio za 40 posto. Znanstvenici pretpostavljaju da je tajna u antioksidativnom i protuupalnom djelovanju šipka.

Osobe koje pate od artritisa trebaju konzumirati biljne lijekove sa šipkom kao glavnim sastojkom, jer on pomaže pri regeneraciji kostiju. Nekoliko studija provedenih u novije vrijeme pokazalo je da šipak štiti stanice hrskavice čija je glavna uloga da podupire kosti prilikom gibanja. Crveni šipak obiluje vitaminom C koji djeluje na jačanje imunološkog sistema kod čovjeka.

Pored vitamina C, šipak sadrži neke mnogo važnije sastojke za zdravlje hrskavice. Kako biste iskoristili sve blagodati šipka, i održali vaše pokretne funkcije zdravima svakako vam preporučujemo čaj od šipka s vremena na vrijeme. Prevencija je uvijek bolja od liječenja, pa tako i u ovom slučaju.

Šipak djeluje blagotvorno i na zdravlje bubrega i mokraćnog mjehura, a djeluje i protuupalno. Osim što sadrži vitamin C, tu se nalaze i vitamini A, D i E, te esencijalne masne kiseline.

Izvor: 24sata.hr

Comments powered by CComment