fbpx

Istraživanja vezana uz prehranu i psorijatični artritis pokazuju da se pravilnim izborom namirnica može utjecati na tijek bolesti. Psorijaza je bolest poznata još od antičkog doba. U Hrvatskoj od nje boluje oko 1,7 posto stanovništva, a čak u 50 posto slučajeva javlja se prije dvadeset pete godine. Zajedničku pojavu psorijaze i kroničnog progresivnog poliartritisa smatramo posebnom bolešću, koja se naziva psorijatični artritis. To je upalna reumatska bolest djece i odraslih, podjednako zastupljena u muškaraca i žena, koja se pojavljuje u različitoj životnoj dobi, a najčešće između 30. i 50. godine.

Utvrđeno je da simptome psorijatičnog artritisa (bol i toplina u zglobovima, bol koja se premješta od zgloba do zgloba i otečenost prstiju na rukama i nogama) primjećuje 22 posto oboljelih. Stoga bi osobe koje boluju od psorijaze, kao i one koje u obitelji imaju povijest te bolesti, trebale zatražiti pomoć liječnika ako primijete jedan ili nekoliko sljedećih simptoma:

 • bol, oticanje i zakočenost jednog ili više zglobova
 • crvenilo zgloba ili toplina na dodir
 • otežana pokretljivost zgloba ("kruti" zglobovi)
 • krhki nokti
 • bol u donjem dijelu leđa (iznad trtice).

Odvojena terapija kože i zglobova

Važno je što prije postaviti točnu dijagnozu s obzirom na to da neliječena bolest može dovesti do tjelesne nesposobnosti. U dijagnostičkom postupku koriste se rentgen, analiza zglobne tekućine, sedimentacija eritrocita i određivanje reumatoidnog faktora.
Liječenje u načelu obuhvaća odvojenu terapiju psorijaze i artritisa te podrazumijeva primjenu mnogih učinkovitih lijekova i drugih oblika liječenja, s ciljem smanjenja bolova i održavanja sposobnosti kretanja. Kožne promjene liječe se primjenom lokalnih terapijskih sredstava i korištenjem blagodati sunca i mora (heliomarinoterapija), što kod velikog broja oboljelih dovodi do regresije.
Kad je posrijedi psorijatični artritis, standardno terapijsko sredstvo su nesteroidni antireumatici protiv bolova i upale te glukokortikoidi. Lijekovi koji mijenjaju tijek upalnih reumatskih bolesti smanjuju otok, zakočenost i bol u zglobovima, odnosno usporavaju tijek bolesti. Njihov učinak vidljiv je nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, zbog čega se nazivaju i sporodjelujući lijekovi. U slučaju osobito teškog oblika bolesti propisuju se imunosupresivi. Primjenjuju se i biološki lijekovi, i to u obliku potkožnih injekcija ili kratkotrajnih infuzija i u kombinaciji s lijekom iz skupine sporodjelujućih.

Hrana utječe na tijek bolesti

Nema znanstvenih dokaza da je posebnom dijetom moguće izliječiti psorijatični artritis. Međutim, istraživanja vezana uz prehranu i psorijatični artritis pokazuju da se pravilnim izborom namirnica može utjecati na tijek bolesti. Poznato je, primjerice, da se poboljšanje postiže ograničenjem unosa kalorija, unosom omega-3 masnih kiselina i bezglutenskih namirnica. Opaženo je i da pretilost i konzumacija alkohola negativno utječu na bolest. Tijekom dugogodišnjeg praćenja velikog broja bolesnika pokazalo se koje namirnice imaju blagotvoran učinak na bolest, odnosno koje bi trebalo izbjegavati.

 • Namirnice koje mogu POGORŠATI psorijatični artritis

 • alkohol - osobe koje pate od psorijaze često konzumiraju alkohol. Nažalost, on može pogoršati simptome bolesti. Istraživanja su pokazala da su samo dva do tri pića tjedno dovoljna da se pogoršaju simptomi bolesti.
 • brza hrana - bogata je zasićenim masnoćama, trans-masnim kiselinama i šećerima koji mogu izazvati upalni proces povezan sa psorijatičnim artritisom. Takav način prehrane može dovesti do pretilosti, od koje oboljeli od psorijatičnog artritisa često pate.
 • crveno meso - sadrži polinezasićenu masnu kiselinu, poznatu pod nazivom arahidonska kiselina, koja potiče stvaranje upalnih tvari i time pogoršava simptome bolesti. Suhomesnati proizvodi, poput slanine, šunke ili hrenovki, sadrže konzervanse i druge kemijske tvari koje kod nekih oboljelih izazivaju alergijsku artritičnu reakciju.
 • krumpir, rajčica, patlidžan, paprika - eliminacijom ovih namirnica simptomi bolesti ublažili su se mnogim oboljelima. Iako znanstvena istraživanja nisu dala konačan odgovor, oboljeli tvrde da je upravo izbjegavanje navedenih namirnica rezultiralo poboljšanjem, odnosno ublažavanjem bolova i drugih simptoma bolesti.
 • citrusno voće (limun, naranča, grejp) - dobro su poznati alergeni koji mogu negativno utjecati na simptome psorijaze.
 • gluten - ljepljiva je i elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru, kamutu i zobi. Posljednjih godina uočava se sve veća povezanost psorijaze i preosjetljivosti na gluten, tako da određeni broj oboljelih može imati koristi od bezglutenske dijete. U slučaju sumnje, trebalo bi određenim laboratorijskim testovima testirati osjetljivost na gluten.
 • začini - ne savjetuje se upotreba začina, poput papra, anisa, cimeta, paprike, senfa i vinskog octa, jer su ih mnoge oboljele osobe proglasile najvećim "neprijateljima".

Namirnice koje mogu UBLAŽITI psorijatični artritis

 • jabuka, brusnica, marelica, avokado, orašasti plodovi
 • artičoka, mrkva, celer, cikla, repa, radič, češnjak, brokula, tikvica, pastrnjak
 • riža, proso, lanene sjemenke, bućine sjemenke, laneno i maslinovo ulje
 • losos, haringa, sardina, tuna, bakalar, morski plodovi
 • vitamin D, probiotici, beta-karoten, omega-3 masne kiseline, cink te hrana bogata bakrom, selenom i folnom kiselinom.

omega3Vitamin D

Preliminarna istraživanja pokazuju da se protuupalno djelovanje vitamina D odražava na cijeli spektar bolesti, a među njima i na hipertenziju, dijabetes tipa 1 i psorijazu.

Tako, primjerice, istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis Care & Research upućuje na visoku prevalenciju nedostatka vitamina D među osobama sa psorijatičnim artritisom. No, iako su rezultati istraživanja pokazali njegov nedostatak kod 302 pacijenta, neovisno o sezonskim i geografskim značajkama, nije dokazano da su razine vitamina D utjecale na aktivnost bolesti.
Vitamin D regulira rad imunosnog sustava tako što sprječava pretjeran ili dugotrajan protuupalni odgovor. Naše imunološke stanice, osobito aktivne T-stanice, imaju receptore za vitamin D i u slučaju mnogih autoimunih bolesti upravo T-stanice potiču upalu.

Dnevnu potrebu za vitaminom D zadovoljit ćete konzumacijom srdela, bakalara, ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, lososa, sleđa ili žumanjka.

Vitamin D jednostavno možete kupiti putem webshopa zajednice na ovom linku 

Folna kiselina

Poznato je da psorijazu prati manjak folne kiseline, jer su zbog ubrzane izmjene stanica kože povećane potrebe za tim vitaminom. Smanjen unos bjelančevina može izazvati nedostatak bjelančevine koja veže folat, a nužna je za njegovu apsorpciju u tankom crijevu. Nedostatak folne kiseline mogu izazvati i pretjerano konzumiranje alkohola i kave te pušenje.

Najbolji izvor folne kiseline pronaći ćete u namirnicama poput brokule, raštike, šparoge, cvjetače, cikle, prokulice, špinata, leće i tikvice.

Antioksidansi (Q10, vitamin E i selen)

Rezultati studije provedene na 58 bolesnika s teškim oblikom psorijaze, objavljeni u časopisu Nutrition, upozorili su na važnost unosa dovoljne količine vitamina E, selena i koenzima Q10. Ispitanici su tijekom mjesec dana dobivali koenzim Q10, vitamin E i selen. Rezultati su dokazali da upravo kombinacija navedenih antioksidansa i konvencionalne terapije poboljšava stanje te smanjuje razinu oksidativnog stresa.
Dobri izvori koenzima Q10: riba i cjelovite žitarice. Namirnice bogate selenom: bakalar, morski račići, tunjevina, šampinjoni, srdele, losos, meso peradi. Namirnice bogate vitaminom E: sjemenke suncokreta, suncokretovo ulje, kukuruzno ulje, soja, blitva, bademi, špinat, masline.

Kapsule s dodatnim koenzimom Q10,  te vitamina E i selena se mogu naći u webtrgovini zajednice

narNar

Znanstvenici sa Sveučilišta Case Western Reserve u Clevelandu dokazali su da sok od nara smanjuje razinu upalnih spojeva, i to tako što su sok nanijeli na uzorke hrskavičnog tkiva oštećenog artritisom. Naravno, sok nećete nalijevati na hrskavicu nego ćete uživati u njegovu okusu, a kako biste mu ublažili gorčinu, dodajte ga u šalicu zelenoga čaja i dobit ćete napitak prepun antioksidansa.

Beta-karoten

Kad su talijanski znanstvenici usporedili prehrambene navike 316 ispitanika oboljelih od psorijaze s navikama 366 zdravih ispitanika, otkrili su da konzumiranje mrkve, dinje, bundeve, breskve i ostalih namirnica bogatih beta-karotenom smanjuje rizik od psorijaze. Karoteni su žuti, narančasti i crveni biljni pigmenti mnogih biljaka, čija prisutnost je očita kod mrkve, dinje, marelice i ostalog žarko obojenog voća i povrća, odnosno jako dobro maskirana klorofilom u lisnatom tamnozelenom povrću (brokula, blitva).

Riba i riblje ulje

Riba, osobito srdela, losos, bakalar i skuša, trebala bi biti važan dio prehrane oboljelih od psorijatičnog artritisa. Sadrži hranjive sastojke kao što su bjelančevine, selen, magnezij, vitamin B12, B6, niacin i omega-3 masne kiseline, za koje se pokazalo da imaju povoljan utjecaj na psorijatični artritis. Zanimljivo je da je dovoljno samo 15 dag navedene ribe kako bismo podmirili 50 posto naših dnevnih potreba za navedenim nutrijentima.

Kvalitetno riblje ulje sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina možete pronaći u webtrgovini zajednice. 

Smanjite suvišne kilograme i ne zaboravite tjelovježbu!

Prehrana koja utječe na metabolizam polinezasićenih masnih kiselina, a to je ponajprije mediteranska prehrana i prehrana niske energetske vrijednosti, smanjuje simptome bolesti. U istraživanju na 82 pacijenta oboljela od psorijaze, provedenom 2003. u Hrvatskoj, dokazano je da redukcijska dijeta već nakon četiri tjedna konzumacije ima značajan utjecaj na smanjenje simptoma psorijaze.

Istraživanje provedeno na Harvardu pokazuje da je redovita intenzivna tjelovježba povezana s manjim rizikom za nastanak psorijaze. U stručnom časopisu Archives of Dermatology objavljeni su rezultati studije na gotovo 867.000 ispitanica, od kojih je psorijazu imalo njih 1026. U studiji je dokazano da intenzivna tjelovježba dva do tri sata tjedno 25 do 30 posto smanjuje rizik od psorijaze. Istraživači rezultate objašnjavaju utjecajem tjelovježbe na prevenciju upalnih procesa povezanih sa psorijazom.

Trimex WMS je kvalitetan proizvod koji smanjuje apetit, detoksifira jetru i ubrzava metabolizam. Dostupan je u webtrgovini zajednice. 

Izvor: vasezdravlje.com

Renarthro u kombinaciji s uljima bogatim omega-3-masnim-kiselinama najbolja je prirodna kombinacija protiv bolova i kronične upale. Za razliku od aspirina (Andola) Renarthro ne izaziva iritaciju želudca i druge nuspojave. Više o Renarthro proizvodima možete pronaći ovdje Renarthro web stranice

Comments powered by CComment