fbpx

Borovnice su posebice bogate karotenima i vitaminom C. Sadrže puno tanina, koji pomaže u obnavljanju sluznice, uništava bakterije te sprečava i ublažava upale. Borovnicama možete utažiti glad, a zbog svega 60 kcal sadržanih u 100g, borovnice svakako valja uvrstiti u jelovnik kod mršavljenja. Veselje s borovnicama, iako kratko ali slatko, započinje s ukusnim voćnim desertima, sokovima ili kao dodatak jogurtu.

Metvica

Sadrži eterično ulje s mentolom,treslovinu.flavonoide... Pospješuje probavu i rad žuči, ali i smiruje. Primijenjena izvana lagano hladi, osvježava i ublažava bol te olakšava pokretljivost.

Đumbir

Začin koji djeluje protuupalno. Sprečava stvaranje prostaglandina i drugih upalnih tvari (leukotriena). Osim toga, smatra se da antioksidacijska aktivnost đumbira razgrađuje upalne kiseline u sinovijskoj tekućini koja se nalazi u zglobovima. Osim đumbira od začina se ističu kurkuma i klinčići. Ljekovita snaga biljaka

Kora vrbe

Sadrži salicin koji u organizmu prelazi u saligenin, koji procesom oksidacije daje salicilnu kiselinu. Sadrži flavonoide pa se u obliku čaja koristi kao analgetik, antipiretik i antireumatik.

Borovnica

Aktivne komponente iz eteričnog ulja borovnice djeluju kao diuretik, tonik i rubefacijens (pojačavaju prokrvljenost bolnog zgloba), te vode bržem izlječenju. Sastavni su dio raznih masti i ulja koja se utrljavaju u kožu, kao i tinktura što se koriste za oblog i masažu. Uzima se i čaj.

Kopriva

Sadrži flavonoide, mineralne soli i vitamin C. Uzima se u obliku čaja, biljnih kapi, kupelji.

Valerijana

Bogata je valepotrijatima i eteričnim uljima, čiji je glavni sastojak izovalerijanska kiselina. Djeluje umirujuće i spazmolitički te olakšava san.

Ružmarin

Eterično ulje i flavonoidi potiču cirkulaciju. Time se povećava protok krvi, pa se tkivo blizu zgloba i zglobna čašica bolje opskrbljuju krvlju, a zglobna hrskavica bolje hrani. Narod ga koristi od davnina, ne samo kao začin, nego i kao ljekovitu biljku.

Gavez

Sadrži alantoin koji pospješuje zacjeljivanje rana i ubrzava zarastanje kosti. To njegovo svojstvo pozitivno djeluje i na istrošenu hrskavicu. Oblozi od gaveza, kreme ili ulja, te biljne kapi primjenjuju se izvana na bolni zglob.

 

U našem web shopu možete potražiti koru bijele vrbe - https://webshop.moj-artritis.com/white-willow-kora-bijele-vrbe-100-kapsula?search=kora%20bijele%20vrbe 


Ili pročitajte iskustvo gospodina Vinka koji se pomoću kapsula bijele vrbe preporodio - https://www.moj-artritis.com/osobne-price/312-preporodio-sam-se-uz-vrbu

 

Izvor: PREHRANA I OSTEOARTRITIS, Priručnik za bolesnike

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!