fbpx

Istraživanja su pokazala blagotvoran učinak hrane kod pojedinih vrsta artritisa kako pri ublažavanju simptoma artritisa te poboljšanja općeg stanja. Izbjegavanje određene vrste hrane također se pokazalo učinkovitim. Također, prekomjerna tjelesna težina bitno utječe na zdravlje i vitalnost zglobova u tijelu. Pravilnom i uravnoteženom prehranom postiže se i zdravlje zglobova što znači najmanje 5 obroka voća i/ili povrća dnevno, dovoljno tekućine, umjerena konzumacija crvenog mesa i zasićenih masnoća, izbjegavanje namirnica bogatih šećerom, te konzumacija ribe barem dva puta tjedno.

Neke namirnice pokazale su se posebno djelotvorne pri ublažavanju simptoma artritisa kao što su trešnje, soja i lanene sjemenke. Preporuča se izbjegavanje industriski prerađene hrane, hrane bogate zasićenim masnim kiselinama te šećerom. Kod nekih osoba određena vrsta hrane može uzrokovati pogoršanje simptoma bolesti. Dnevnik prehrane može Vam pomoći u identifikaciji namirnica koje bi trebali izbjegavati.

No, zapamtite da dugotrajno izbjegavanje određene skupine namirnica može voditi do ozbiljnih zdravstvenih problema stoga se preporuča konzultiranje nutricionista u nalaženju zamjenskih namirnica.

Osteoartritis

Osteoartritis je degenerativna bolest koju karakterizira propadanje zglobne hrskavice. Točan uzrok nastajanja osteoartritisa još nije poznat, no neke vrste namirnica pokazale su pozitivan učinak pri prevenciji i liječenju osteoartritisa. Dobro poznate i znanstveno dokazane supstance u očuvanju zdravlja zglobova su glukozamin, kondroitin te SAMe (S-adenozil-metionin). No, ove supstance zastupljene su u hrani u jako malim količinama te ih je potrebno unositi dijetetskim pripravcima. Đumbir je namirnica koja se pokazala dobar učinak na zdravlje zglobova, iako za to nema dovoljno znanstvenih dokaza. Od ostalih namirnica avokado i soja mogle bi imati važnu ulogu u borbi sa osteoatritisom, iako su potrebna daljnja znanstvena istraživanja u tom području.

Giht

Giht je bolest povezana sa nakupljanjem kristala urične kiseline u zglobovima, najčešće u zglobu palca noge. Urična kiselina nastaje u tijelu prilikom metabolizma bjelančevina. Nakupljanje kristala urične kiseline u zglobovima uzrokuje njihovu inflamaciju. Hrana koja pogoršava simptome gihta je hrana bogata purinima. Namirnice koje bi trebalo izbjegavati su: dagnje, kvasac, gavun, sardine, gušterača, inčuni, jarebica, teletina, slanina, puretina, bubrezi, guska i fazan.

Trešnja je voće poznato po svojim protuupalnim svojstvima zbog prisustva antocijana. Postoji indikacija da trešnje mogu olakšati simptome gihta smanjujući faktore upale. Naravno koristite ih svježe kada je to moguće. Ostatak godine može se konzumirati sok od trešanja.

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija svježih ili konzerviranih trešanja (225 g na dan) može pomoći u sprečavanju razvoja gihta snižavanjem razina mokraćne kiseline. Jagode, borovnice, celer ili ekstrakt sjemena celera mogu imati sličan povoljan učinak.

Reumatoidni artritis

Prema nekim spoznajama pojava reumatoidnog atritisa manja je u mediteranskim zemljama što se pripisuje visokoj konzumaciji ribe, voća i povrća te maslinovog ulja. Voće i povrće izvor su antioksidansa, tvari koje pomažu smanjenju upale u tijelu. Prehrana bogata ribom i maslinovim uljem bogata je polinezasićenim masnim kiselinama, među koima su i omega-3-masne kiseline, kojima se također prepisuju protuupalna svojstva. Stoga konzumacija ribe najmanje dva puta na tjedan ili uzimanje omega-3 suplemenata mogu pomoći u borbi protiv artritisa.

 

Renarthro u kombinaciji s uljima bogatim omega-3-masnim-kiselinama najbolja je prirodna kombinacija protiv bolova i kronične upale. Za razliku od aspirina (Andola) Renarthro ne izaziva iritaciju želudca i druge nuspojave. Više o Renarthro proizvodima možete pronaći ovdje https://webshop.moj-artritis.com/renarthro/renarthro-60-kapsula

Comments powered by CComment