fbpx

Sidebar

24
Ned, Ožu

Lijekovi na recept

Biološki lijekovi

Etanercept

Taj revolucionaran, no iznimno skup DMARD ( eng. Disease-modifying antirheumatic drugs ili u prijevodu lijekovi koji modificiraju tijek bolesti) snove generacije odobren je u UK-u 2000. godine. Etanercept se upotrebljava za liječenje blagog do srednje teškog reumatoidnog artritisa, a daje se injekcijom dvaput na tjedan. Klinička ispitivanja pokazala su da se lijek dobro podnosi te da je ujedno i učinkovit, ublažujući bolove i jutarnju ukočenost te smanjujući oticanje zglobova i njihovu osjetljivost. Godine 2002. osvojio je »Prix Galien«, najcjenjeniju nagradu za inovativan lijek u UK-u.

Komentiraj (1 Komentar)

Utjecaj uma i vlastitih vjerovanja može blagotvorno djelovati na zdravstveno stanje, a studije su potvrdile kako je placebo efekt učinkovit u 30 posto slučajeva.

Moć uma i vjerovanja utječe na djelovanje lijekova, pa prema tome pacijenti vjeruju da određena tvar ili lijek blagotvorno djeluje na njihovo zdravlje iako su na primjer uzeli samo tabletu fruktoze. Njihov je um uvjeren kako prima propisani lijek od kojeg će mu biti bolje, a ne lažnu zamjenu i u skladu s time se tijelo oporavlja. Taj pozitivan način razmišljanja učinkovit je u 30 posto slučajeva, potvrdile su studije.

Komentiraj (2 Komentara)

Analiza svih dostupnih kliničkih ispitivanja kalcitonina pokazala je da postoji povećani rizik od nastanka raka. U dugoročnim kliničkim ispitivanjima rizik nastanka raka bio je za 0.7 do 2.4% veći u bolesnika koji su primali lijekove koji sadrže kalcitonin u odnosu na bolesnike koji su primali placebo, dok su najviše stope bile u ispitivanjima s intranazalnim oblicima kalcitonina.

Uzimajući u obzir ograničenu djelotvornost kalcitonina u liječenju postmenopauzalne osteoporoze kako bi se smanjio rizik od prijeloma kralježnice, Vijeće za medicinske prozvode u EU  je zaključilo  da koristi lijekova koji sadrže kalcitonin ne nadmašuju rizike u ovoj indikaciji. S obzirom na to da se sprej za nos koristi samo u liječenju osteoporoze, Vijeće za medicinske prozvode je preporučio da se navedeni farmaceutski oblik povuče u zemljama Europske unije.

Komentiraj (0 Komentara)

Njemačka studija je pokazala da lijek methotrexate kada se primjenjuje oralno ima sličan efekt kao i intravenozna primjena.

Prema najnovijoj studiji, objavljenoj 30. svibnja 2012 u časopisu Arthritis Care & Research, lijek koji se koristi u liječenju artritisa methotrexate kada se primjenjivao u obliku tablete bio je jednako efikasan kao i primjena injekcijom u dugotrajnom liječenju djece koja boluju od juvenilnog artritisa.

S obzirom da obje primjene ovog lijeka imaju sličnu incidenciju negativnih nus-pojava, istraživači su došli do zaključka da bi djeca mogla lijek primjenjivati oralno, umjesto da prolaze kroz neugodna iskustva primjene injekcije.

Komentiraj (0 Komentara)

Kortikosteroidi -nuspojave

Kortikosteroidi su često najbrži i najefikasniji način za kontroliranje upale.  Ovi snažni protu-upalni lijevi mogu spašavati živote, ali  također mogu uzrokovati neke vrlo neugodne nuspojave.  Da bi se smanjili rizici povezani s uzimanjem kortikosteroida, liječnici preporučuju da se ograniči doza kortikosteroida i dužina uzimanja na najmanju mjeru koja je dovoljna da se postigne terapeutski efekt., odnosno da se upala dovede pod konrolu. 

Prof. Donald R. Miller, predstojnik zavoda za farmaciju na državnom sveučilištu Sjeverne Dakote, kaže da kortikosteroide nikada ne smijemo naglo prestati uzimati, ako smo ih uzimali više od  tjedan ili dva.   Vaš liječnik će vam dati upute za postepeno smanjenje doze, te pratiti kako vaša upala reagira na te manje doze. 

Komentiraj (0 Komentara)

Lijekovi za artritis

Nesteroidini  antireumatici (NSAR) i stariji lijekovi koji mjenjaju tijek bolesti (DMARD

 

NSAR-i su s pravom dugo bili glavno uporište za liječenje reumatoidnog artritisa: vrlo su učinkoviti kod potiskivanja upale, te razorne sile koja može uzrokovati teške bolove i oštećenja zglobova.

Lijekovi NSAR ostaju važni u liječenju reumatoidnog artritisa, ali reumatolozi se na njih više toliko ne oslanjaju iz više razloga. Visoke doze NSAR-a potrebne za ublaživanje upale mogu katkad uzrokovati teške komplikacije.

  • Stručnjaci su ustvrdili da ljudi često doživljavaju pogoršanje oštećenja zglobova, unatoč uzimanju NSAR-a koji olakšavaju bolove.
  • No, u posljednjih nekoliko godina, izbor načina liječenja reumatoidnog artritisa proširio se na nove razrede lijekova poznatih kao antireumatski lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti.  DMARD-i nude neke prednosti nad NSAR-ima. DMARD-i ne samo da ublažuju upalu, nego i usporavaju razaranje zglobova koje se, uz NSAR-e, može nastaviti čak i ako je upala smirena.

 

Komentiraj (0 Komentara)

Više članaka ...