fbpx

Vijesti

laneno_sjeme

Redovito uzimanje antioksidansa dovodi do smanjenja boli i ukočenosti zglobova.

Ako imate artritis ili druge probleme sa zglobovima, u jelovnik svakako trebate uvrstiti trešnje, višnje, špinat, zeleni čaj i lanene sjemenke!

Novi super heroj među zdravom hranom su lanene sjemenke. Ove malene sjemenke sadrže desetke hranjivih tvari: omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine B1, B2 i C, željezo, i cink.

Komentiraj (0 Komentara)

pranje zubiBakterija, uzročnik bolesti desni, proizvodi enzime koji reagiraju s proteinima što tijelo prepoznaje kao uljeze i napada. Ta autoimuna reakcija olakšava razvoj artritisa.

Čisti zubi osim što čuvaju zdravlje srca, pomažu i u prevenciji artritisa, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta Louisville. Oni su povezali bakteriju Porphyromonas gingivalis, koja uzrokuje bolesti desni, s reumatoidnim artritisom, piše Daily Mail.

Komentiraj (0 Komentara)

eggs and steakNedavna istraživanja na životinjama pokazala su da visok unos soli može utjecati na povećanje aktivnosti stanica koje sudjeluju u autoimunom odgovoru povezanim s reumatoidnim artritisom. Stoga su švedski znanstvenici odlučili istražiti utjecaj unosa soli na razvoj reumatoidnog artritisa kod ljudi.

Za potrebe istraživanja koristili su podatke prikupljene u velikom švedskom javnozdravstvenom programu te su analizirali prehrambene navike 386 ispitanika u prosjeku 7,7 godina prije nego su im nastupili simptomi reumatoidnog artritisa. Iz iste baze podataka izdvojili su i kontrolnu skupinu od 1.886 ispitanika. Osim podataka o prehrambenim navikama, dostupni su im bili i drugi podaci o načinu života, kao i rezultati analiza uzoraka krvi.

Komentiraj (0 Komentara)

Pretjerani unos soli je kod pušača povezan s više nego dvostruko većim rizikom za obolijevanje od reumatoidnog artritisa, utvrdili su švedski znanstvenici.

Stručni časopis Rheumatology piše kako uočena interakcija između pušenja i pretjerane konzumacije soli može imati utjecaja i na razvoj drugih upalnih stanja.

Novi nalazi istraživača s univerziteta u Umei su prikupljani tijekom 8 godina od 386 ispitanika koji su razvili simptome reumatoidnog artritisa te su uspoređeni s podacima prikupljenima od oko 1.900 osoba iz kontrolne skupine.

Komentiraj (0 Komentara)

MatucciProfesor dr Marco Matucci, jedan od najboljih svjetskih reumatologa, o terapiji reumatoidnog artritisa: imunološki lijekovi mijenjaju imuni odgovor i tako usporavaju napredovanje bolesti.

REUMATOIDNI artritis je bolest koja počinje bezazleno, ali ako se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, značajno narušava kvalitetu života uz skraćenje vijeka i do 20 posto. Suvremeni pristup terapiji donekle omogućuje da se ova sistemska autoimuna bolest uspori i odloži invalidnost i druge komplikacije. Ali, kao što liječnicii nisu do kraja utvrdili točne mehanizme nastanka bolesti, tako ni terapija još nije dala svoj maksimum. Mnogi stručnjaci ovu bolest uspoređuju s višedesetljetnim tamnovanjem, jer osim kroničnih bolova i ukočenosti, propadanje zglobova dovodi do gubitka radne sposobnosti i trajne vezanosti za kuću.

Komentiraj (1 Komentar)

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!

Please enable the javascript to submit this form