fbpx

Vijesti

laneno_sjeme

Redovito uzimanje antioksidansa dovodi do smanjenja boli i ukočenosti zglobova.

Ako imate artritis ili druge probleme sa zglobovima, u jelovnik svakako trebate uvrstiti trešnje, višnje, špinat, zeleni čaj i lanene sjemenke!

Novi super heroj među zdravom hranom su lanene sjemenke. Ove malene sjemenke sadrže desetke hranjivih tvari: omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine B1, B2 i C, željezo, i cink.

Komentiraj (0 Komentara)

pranje zubiBakterija, uzročnik bolesti desni, proizvodi enzime koji reagiraju s proteinima što tijelo prepoznaje kao uljeze i napada. Ta autoimuna reakcija olakšava razvoj artritisa.

Čisti zubi osim što čuvaju zdravlje srca, pomažu i u prevenciji artritisa, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta Louisville. Oni su povezali bakteriju Porphyromonas gingivalis, koja uzrokuje bolesti desni, s reumatoidnim artritisom, piše Daily Mail.

Komentiraj (0 Komentara)

MatucciProfesor dr Marco Matucci, jedan od najboljih svjetskih reumatologa, o terapiji reumatoidnog artritisa: imunološki lijekovi mijenjaju imuni odgovor i tako usporavaju napredovanje bolesti.

REUMATOIDNI artritis je bolest koja počinje bezazleno, ali ako se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, značajno narušava kvalitetu života uz skraćenje vijeka i do 20 posto. Suvremeni pristup terapiji donekle omogućuje da se ova sistemska autoimuna bolest uspori i odloži invalidnost i druge komplikacije. Ali, kao što liječnicii nisu do kraja utvrdili točne mehanizme nastanka bolesti, tako ni terapija još nije dala svoj maksimum. Mnogi stručnjaci ovu bolest uspoređuju s višedesetljetnim tamnovanjem, jer osim kroničnih bolova i ukočenosti, propadanje zglobova dovodi do gubitka radne sposobnosti i trajne vezanosti za kuću.

Komentiraj (0 Komentara)

Pacijente su oslobodili nepodnošljive boli u koljenu bez ugradnje umjetnih zglobova. Kroz “rupice” na koljenu su im ugradili menisk donora. 

Prvi put u Hrvatskoj presadili menisk i riješili ih dugotrajnih bolova

Radi se o očuvanju zgloba koljena, a dosadašnji desetogodišnji rezultati iz centara, u kojima se ova operacija rutinski obavlja, doista su izvanredni, rekao je prim. Ivan Bojanić koji je s doc. Mislavom Jeliće po prvi put u Hrvatskoj pacijentima uspješno transplantirao menisk, piše Večernji list.

Zadovoljne pacijente, Željka Ljubelja (45) i Zdravka Tomičića (50) riješili su nepodnošljive boli u koljenu na Klinici za ortopediju KBC-u Zagreb bez ugradnje umjetnog zgloba. Kroz “rupice” na koljenu su im ugradili menisk donora koji daruju dijelove kosti koje se čuvaju u u banci kosti na zagrebačkoj Šalati. Na ovaj način kirurzi ne trebaju otvarati zglob već se sve radi “iznutra”. Ovim zahvatom, ističu kirurzi, zaokružili su operacijski program te danas obavljaju sve zahvate koji se rade u svijetu. Od sada će bez teškoća pacijente rješavati bolova koje su trpjeli hodajući i mirujući.

Izvor: Večernji list, 08.03.2011.

Komentiraj (0 Komentara)

Pretjerani unos soli je kod pušača povezan s više nego dvostruko većim rizikom za obolijevanje od reumatoidnog artritisa, utvrdili su švedski znanstvenici.

Stručni časopis Rheumatology piše kako uočena interakcija između pušenja i pretjerane konzumacije soli može imati utjecaja i na razvoj drugih upalnih stanja.

Novi nalazi istraživača s univerziteta u Umei su prikupljani tijekom 8 godina od 386 ispitanika koji su razvili simptome reumatoidnog artritisa te su uspoređeni s podacima prikupljenima od oko 1.900 osoba iz kontrolne skupine.

Komentiraj (0 Komentara)