fbpx

birkic.1Umor, gubitak, apetita, jutarnja zakočenost zglobova i nemogućnost savijanja šaka mogu ukazivati na reumatoidni artritis, bolest od koje danas obolijevaju mnogi.
U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na temu "Reumatoidni artritis i nove mogućnosti liječenja" govorio je dr. Neven Birkić, reumatolog Opće bolnice Zadar i predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma, Ogranak Zadar. Predavanje je izazvalo veliko zanimanje Zadrana, dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

 

Kako prepoznati reumatoidni artritis?

Dr. Birkić govorio je o tome kako prepoznati reumatoidni artritis, kako živjeti s njim, a u sklopu predavanja predstavio je i dva pacijenta, koji su prepričali svoja iskustva s bolešću.

- Bolnost i oticanje zglobova, bolnost šaka dulje od šest tjedana, zakočenost koja je dulja od 60 minuta najčešće ukazuju na dijagnozu reumatoidni artritis. Kod sumnje je potrebno postaviti dijagnozu, a ultrazvuk je u tom slučaju nezaobilazan, poput stetoskopa kod svih liječnika, rekao je dr. Birkić.

Pametni lijekovi i nisu tako "pametni"

Dr. Birkić je istaknuo kako se bolest može kontrolirati "ako se uhvati u pravoj fazi". Bolest se javlja uglavnom između 20. i 45. godine života. Javljanju reumatoidnog artritisa doprinose stres i infekcije, a javlja se i kod žena nakon poroda. Kada dođe do zakočenosti zglobova, često su obuhvaćene obje šake, oba lakta i slično, pojasnio je dr. Birkić.
Govorio je i o brojnim lijekovima, koji se koriste kroz dugi niz godina, te o novoj generaciji lijekova tzv. "pametnim lijekovima", koji ipak nisu tako "pametni", jer izazivaju niz nuspojava pa su liječnici zapravo u nezavidnom položaju. Dr. Birkić je istaknuo kako se danas preferira "agresivni farmakološki pristup" što znači jače lijekove. Ipak, oboljeli si mogu i sami pomoći; jesti zdravo, kretati se, izbjegavati crveno, a konzumirati bijelo meso itd.

Preko noći - invalid

Gospođa Anka govorila je o svojim iskustvima s reumatoidnim artritisom. Oboljela je "preko noći". Živjela je aktivan život, radila kao medicinska sestra, jednog se dana istuširala i od tada se više nije mogla sama odjenuti, jer su se zglobovi ukočili. Krvna slika pritom joj je bila odlična.

"Ako obolite, ne dajte se, vježbajte, ja vježbam svaki dan, jedem zdravo, nikada ne ležim."

ispričala je gđa Anka, poručujući svima da si sami pomognu.

Vlado Šešelja također je govorio o svojim iskustvima. Sve je počelo odjednom.

Nikada ne posustajte

- Mislio sam da je upala mišića, a zapravo je bio reumatoidni artritis. Bolest je vrlo brzo napredovala, ispričao je Vlado. Među ostalim je rekao kako ga je preporodio biološki lijek Humida. Također je ispričao kako lijekovi iz skupine kortizona "čine čuda" ali vrlo brzo se događa kontraučinak, stanje je gore i doza se mora povećati i tako u krug. Naveo je i primjer prijatelja koji je uzimajući jedan od lijekova "jedva izvukao živu glavu". Vlado Šešelja rekao je kako mu je najviše pomoglo kretanje, te da unatoč svemu nikada nije posustao.

 

Izvor: 057info.hr

Comments powered by CComment