fbpx

Đumbir i kurkuma

Kada đumbiru i kurkumi dodate još malo meda i limuna, onda ne dobijete običan čaj, nego dobijete ukusan nektar .... božansko piće koj liječi i pomlađuje. 

SASTOJCI
1 čajna žličica praha kurkume
1 kolut svježe naribanog đumbira
limunov sok
4 šalice vode
med


POSTUPAK
Zakuhajte vodu do ključanja. Dodajte joj naribani đumbir i kurkumu.
Smanjite vatru i lagano kuhajte najviše 10 minuta.
Čaj zatim procijedite i u lagano ohlađen dodajte limun i med prema vlastitom ukusu.
Možete ga piti 2-3 puta tijekom dana.

Za što je đubmbir dobar?

Teško je ukratko opisati sva djelovanja đumbira pa ćemo se odmah ograničiti na njegova najosnovnija pa tako i najvažnija djelovanja.
Ma što god da o njemu čitali, njegovo prvo svojstvo koje na sanskritu zapravo opisuje njegovu ulogu jeste da uklanja toksine u tijelu – onaj koji probavlja toksine tj. amu. Uzmite krišku svježeg đumbira i polako ga sažvačite. Osvjedočit ćete se odmah u snagu njegova djelovanja. Neki od vas u prvom trenutku neće možda ni moći do kraja prožvakati tu moćnu krišku zdravlja. On potiče znojenje, raspiruje probavnu vatru u tijelu, neutralizira toksine i pomaže probavljanju, asimilaciji i apsorpciji hrane. Dakle, đumbir je «čistač», onaj koji neutralizira i djeluje na utjecaj onih nakupina koje uvijek nastaju i nagomilavaju se kada nam probava ne radi dobro. Njegovo uzimanje izravno provezujemo sa probavljanjem tj. poticanjem probave. On potiče oslobađanje enzima u slinu i ubrzava pražnjenje želuca zbog čega se koristi kao provjereno sredstvo za ublažavanje mučnine i povraćanja o čemu danas svjedoče sve brojnije znanstvene studije.

 Kada u grlu, nosu, sinusima, zglobovima ...osjetite težinu, začepljenost i nakupine, đumbir će vam uvijek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača u saniranju problema povećane kaphe što se manifestira jednim dijelom i kao kašalj, začepljenje nosa, sinusa, akumuliranja sline i sekreta. Odličan je njegov učinak u liječenju bronhitisa i različitih bolesti respiratornog sustava te u liječenju prehlada i gripa.

 Đumbir je ljut a djelovanje mu je takvo da nas grije. Samim tim ga dovodimo u vezu sa krvotokom i cirkulacijom tj. kardiovaskularnim sustavom u cjelini. Učinkovit je u tretiranju migrena, menstrualnih bolova, hemeroida, edema, urtikarija. Djeluje kao agens protiv zgrušavanja krvi za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, zatim kao prevencija od tromboze te tretiranja trombocitoze. Koristi se kod pojave neuralgije, išijasa, mijalgije a provjereno djeluje i na reumu, artritis i osteoartritis.
Koristi se kao difuzijski stimulans koji pospješuje djelovanja ostalih probavnih, dijaforetičkih i ekspektoransnih biljaka. Đumbir je i afrodizijak. Vrlo je učinkovit u liječenju impotencije, preuranjene ejakulacije i spermatoreje.

Za što je kurkuma dobra? 

Tradicionalna ayurvedska medicina kurkumu već 5000 godina koristi kao lijek, začin i agens za bojanje hrane. Njen okus i boja tradicionalno prate indijska jela, sastojak je većina curry mješavina, žene se njome i danas rado ukrašavaju a njen žuti sjaj prati mnoge Indijske obrede. Kurkumu dobro poznaju i sve stare tradicije prirodnog liječenja dok ju je Zapad jasnije zamijetio okom Marka Pola. « Otkrio sam korijen sjajnih kvaliteta », navodno je oduševljeno rekao negdje 1280. ali to Zapadu baš i nije mnogo značilo te joj se jasnije otvorio tek negdje 70tih godina, kada su indijski znanstvenici napokon podastrli i znanstvene dokaze o njenoj ljekovitosti, osobito o protuupalnim svojstvima čitave biljke. 

 Kada govorimo o ljekovitom sastavu kurkume, najviše je istraživan kurkumin. Aktivni sastojak kurkumina je enzim kurkuminoid, koji ima izvanredna antikancereogena, imunomobilizirajuća, antioksidativna i protuupalna svojstva. Velik je raspon korištenja kurkume u liječenju. U prvome redu, ona daje izvanredne rezultate pri liječenju kože i kožnih oboljenja. Njena antiupalna, antibakterijska i protugljivična svojstva dokazana su u liječenju mnogih upalnih stanja ali i bolesti poput dermatitisa i psorijaze. Ayurveda isitče njenu ulogu u poticanju cirkulacije tj. krovotka jer je definirana kao snažitelj krvi i preporučuje se osobama koja pate od kardiovaskularnih oboljenja. Ona je analgetik te se koristi za smanjenje, ublažavanje boli.  Zbog svojih ayurvedskih svojstava odlična je u tretiranju respiratornih oboljenja kao i u reduciranju kašlja. Smanjuje upalu i bolove kod reume i artritisa. Koristi se i za reguliranje šećera u krvi te je vrlo korisna u liječenju dijabetesa. Čistač je jetre. Povoljna je za sve tri doshe, oralnim uzimanjem osobito djeluje na kapha doshu i djeluje na sva tkiva. No, najviše se u posljednje vrijeme znanost okreće ispitivanju njenih učinaka u liječenju raka o čemu ayurvedsko znanje odavno ističe i potvrđuje njenu korisnost, osobito kod žena, u liječenju cista te raka dojki i maternice. 

Izvor: http://www.ayurveda4you.net 

Comments powered by CComment